Öğretmenlerin etik duyarlık ve iş doyum düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' ethical sensitivity and job satisfaction levels
- Tez No: 739978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik, İş Doyumu, Etik Duyarlık, Motivasyon, Teacher, Job Satisfaction, Ethical Sensitivity, Motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin etik duyarlık ve iş doyum düzeyleri arasındaki ilişki incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden biri olan ilişkisel tarama kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya ili Korkuteli ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2020-2021 eğitim öğretim yılında Korkuteli ilçesinde çalışan 286 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak hazırlanan ankette demografik bilgilerle birlikte“Etik Duyarlık”ve“İş Doyumu”ölçekleri kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, ortalama, standart sapma, t testi, Anova, Pearson korelasyon testi ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin etik duyarlıkları ile iş doyum düzeyleri arasında etik duyarlık ölçeğinin tüm alt boyutlarında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.“Duyguların okunması ve ifade edilmesi”ve“Yorum ve görüşler geliştirmek”alt boyutlarında orta düzeyde diğer alt boyutlarda ise düşük düzeyde ilişki tespit edilmiştir. En yüksek korelasyon ise“Duyguların okunması ve ifade edilmesi”alt boyutunda görülmüştür. Ayrıca araştırmada yapılan regresyon analizine göre öğretmenlerin etik duyarlıklarının“Duyguların okunması ve ifade edilmesi”ve“Yorum ve görüşler geliştirmek”alt boyutları öğretmenlerin iş doyum düzeyleri üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between teachers' ethical sensitivity and job satisfaction levels. Relational survey, which is one of the quantitative research models, was used in the research. The universe of the research consists of teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education in Korkuteli district of Antalya province. The sample of the research consists of 286 teachers working in Korkuteli district in the 2020-2021 academic year. In the questionnaire prepared as a data collection tool,“Ethical Sensitivity”and“Job Satisfaction”scales were used together with demographic information. The collected data were analyzed in the SPSS 22 program. In researcfrequency, mean, standard deviation, t test, Anova, Pearson correlation test and regression analyzes were performed. As a result of the research, teachers' ethical sensitivities and job satisfaction. It has been determined that there is a positive and significant relationship between the levels of ethical sensitivity in all sub-dimensions of the scale. In the sub-dimensions of“Reading and expressing emotions”and“Developing comments and opinions”, a medium level relationship was found in the other sub-dimensions, and a low level correlation was determined. The highest correlation was seen in the sub-dimension of“Reading and expressing emotions”. In addition, according to the regression analysis conducted in the research, teachers' ethics. The sub-dimensions of“Reading and expressing emotions”and“Developing comments and opinions”are effective on teachers' job satisfaction levels.