Öğretmenlerin öğrenme stratejileri farkındalık düzeyi ile öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik edicilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers' level of awareness of learning strategies and their promise of self-regulated learning
- Tez No: 739988
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, öğrenme stratejileri, öz düzenleme, Classroom teacher, learning strategies, self-regulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin öğrenme stratejileri farkındalık düzeyi ile öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik edicilikleri arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırma tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırma kapsamında öğretmenlerin öğrenme stratejileri farkındalık düzeyleri ve öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik edicilik düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerinin öğrenme stratejileri farkındalık düzeyleri ve öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik ediciliklerinin çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, kendini yeterli bulma, ayrılan zaman, alınan eğitimin niteliği, izlenilen yollar ve meslekî deneyim) farklılaşma durumları da incelenmiştir. Bununla birlikte öğrenme stratejileri farkındalık düzeyinin öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik etme durumunu yordama düzeyi, yapısal eşitlik modeli ile belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde görev yapan 4564 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemini ise uygun örnekleme yöntemi ile ulaşılmış 404 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Öğrenme Stratejileri Farkındalık Düzeyi Ölçeği ile Öz Düzenlemeli Öğrenmeyi Teşvik Ölçeği kullanılmıştır. Öğrenme Stratejileri Farkındalık Düzeyi Ölçeği iki boyut ve toplamda 24 maddeden oluşmaktadır. Birinci boyut öğrenme stratejilerinin öğretimi ile ilgili maddelerden oluşmakta; ikinci boyut ise öğretmenlerin öğrenme stratejilerine ilişkin görüşlerini kapsamaktadır. Ölçek 5'li likert tipindedir. Alınabilecek en düşük puan 24; en yüksek puan ise 120'dir. Öz Düzenlemeli Öğrenmeyi Teşvik Ölçeği 17 madde ve üç boyutlu bir yapıdan oluşmaktadır. Beşli likert yapısında olan ölçekten alınabilecek en düşük puan 17; en yüksek puan ise 85'dir. Ölçekten alınan düşük puan öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik düzeyinin düşük olduğunu; yüksek puan ise bu düzeyin yüksek olduğunu göstermektedir. Verilerin analizinde bir istatistik paket programından faydalanılmıştır. Verilerin analizinde araştırmanın amaçları doğrultusunda bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve varyansların homojen olduğu durumlarda kullanılan LSD tamamlayıcı post-hoc analizinden faydalanılmıştır. Ayrıca yapısal eşitlik modeli kurularak yordama düzeyi belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularında öğretmenlerin öğrenme stratejleri farkındalık düzeyleri ve öz düzenlemeli öğrenmeyi teşvik edicilikleri ile alt boyutlarına ilişkin aldıkları puanlar yüksek düzeyde bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninde sonuçlar her iki ölçek için de kadınlar lehine anlamlıdır. Kendini yeterli bulma değişkenine göre yapılan analizlerde anlamlılık kendini yeterli bulanlar lehine belirlenmiştir. İzlenilen yollar değişkeni için yapılan analizlerde kaynaşık olarak kullananlar lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir. Ayrılan zaman değişkenine ilişkin analizlerde her gün zaman ayıranlar lehine anlamlı farklılık saptanmıştır. Alınan eğitimin niteliği ve meslekî kıdem değişkenlerinde ise herhangi bir anlamlı farklılığa ulaşılmamıştır. Son olarak iki değişken arasında yüksek düzeyde, pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between teachers' awareness of learning strategies and their self-regulated learning incentives. For this purpose, the research was organized in accordance with the survey model. Within the scope of the research, teachers' awareness levels of learning strategies and their levels of encouraging self-regulated learning were determined. In addition, teachers' awareness levels of learning strategies and their self-regulated learning incentives were also examined according to various variables (gender, self-efficacy, allocated time, quality of received education, followed methods and professional experience). Moreover, the status of learning strategies awareness level to encourage self-regulated learning was determined by the use of structural equation model. The population of the research consists of 4564 classroom teachers working in the Sancaktepe district of Istanbul in the 2020-2021 academic year. The sample consists of 404 classroom teachers reached by convenient sampling method. Learning Strategies Awareness Level Scale and Self-Regulated Learning Encouragement Scale were used as data collection tools in the research. The Learning Strategies Awareness Level Scale consists of two dimensions and a total of 24 items. The first dimension consists of items related to teaching learning strategies; the second dimension consist of teachers' views on learning strategies. The scale is 5-point Likert type. The lowest possible score is 24; the highest score is 120. The Self-Regulated Learning Encouragement Scale consists of 17 items and a three-dimensional structure. The lowest score that can be obtained from the five-point Likert scale is 17; the highest score is 85. A low score from the scale indicates a low level of self-regulated learning; a high score indicates that this level is high. A statistical package program was used in the analysis of the data. In the analysis of the data, independent group t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and LSD complementary post-hoc analysis, which is used in cases where variances are homogeneous, were used for the purposes of the research. In addition, the level of prediction was determined by establishing a structural equation model. In the findings of the study, teachers' awareness levels of learning strategies and their self-regulated learning incentives and scores for their sub-dimensions were found to be high. In the gender variable, the results are significant in favor of women for both scales. In the analyzes made according to the variable of self-sufficiency, the significance was determined in favor of those who found themselves sufficient. In the analyzes made for the followed methods variable, a significant difference was determined in favor of those who use it as a coherent. In the analysis of the spent time variable, a significant difference was found in favor of those who allocate time every day. No significant difference was found in the aspect of quality of education or professional seniority variables. Finally, a high level of positive significant relationship was found between the two variables.