Boşanmış bireylerin evlilik öncesi, evlilik süreci ve evlilik sonrası deneyimleri (Elazığ örneği)
Experiences of divorced individuals at pre marriage, marriage and post marriage process (Sample of Elazıg )
  1. Tez No: 740048
  2. Yazar: HİLAL SARIBAY GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, aile, evlilik, sosyal uyum, Divorce, family, marriage, social cohesion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yapılan bu çalışma en başında boşanmış bireylerin toplum içerisinde yaşadıkları sorunları, kendi içlerinde boşanma sürecini ve zorluklarını, kimi zaman da olumlu taraflarını nasıl anlamlandırıp akla yatkın hale getirdiklerini anlama hedefiyle başlatılmıştır. Süreç içerisinde kişilerin evlilik öncesi ve sonrası yaşantılarını, anılarını paylaşmasıyla tez kapsam olarak boşanmaya hazırlayan süreçleri de kapsamına almıştır. Kişilerin kendi dünya görüşleri ve varoluş amaçlarının, evliliğe bakış açılarını da belirlediği gözlenmiştir. Bir daha özgürlükçü ise evliliği tutsaklık olarak algılarken, bir diğerine bağımlı olarak anlam arayışını bulan da vardır. Her bireyin kendine özgü bir yolu vardır, bu yolda aile olmak kimisi için bir amaçken, kimisi için ise engelleyici bir faktördür. Bireylerin bulundukları aile, çevresel ve ekonomik koşullar da elbette varoluşsal süreçlerini etkilemektedir. Ekonomik olarak güçlü ailelere sahip bireyler geçim telaşı duymazlar ve daha derin anlam arayışına girme fırsatı bulabilirler. Oysa ekonomik kaygılarla geçen günlerde farklı şeyleri düşünmek nerede ise imkânsızdır. Elbette tek faktör maddiyat değildir. Kişilerin bilgi birikimleri, karşıdakine sağlıklı bir bağ kurabilme yeteneği ve özgüven gibi faktörler de yine bireylerin evliliğe bakış açılarını etkilemektedir. Bu anlamda maddi sorun gütmeyen bireylerin boşanma olgusuna daha sıcak baktığı görülmüştür. Boşandıktan sonraki sürece dair bir gelecek kaygısı olmayan bireyler kötü giden evliliklerini bitirdiklerinde özgürlük hissetmektedirler. Oysa evlilik çatısı içerisinde maddi zorunluluklar nedeniyle bulunan ve evliliği bitirdiğinde maddi anlamda türlü zorluklarla karşılaşacağını bilen bireyler için boşanma elbette daha zorlayıcı bir süreç olacaktır. Katılımcıların söylemlerinden edinilen bilgilere göre ailevi destek alan bireylerin boşanma sonrasındaki hayatları her anlamda daha kolay olmuştur. Sosyal destek, bireyi ayakta tutan önemli etmenlerden biridir.
Özet (Çeviri)
This study was initiated with the aim of understanding how divorced individuals make sense of the problems they experience in society, the divorce process and difficulties, and sometimes their positive aspects, and make it plausible. In the process, people's pre- and post-marriage experiences and memories were shared, and the thesis included the processes that prepare them for divorce. It has been observed that people's own worldviews and existence purposes also determine their perspective on marriage. If the individual is more libertarian, he perceives marriage as a bondage, while there are some who find the search for meaning by being dependent on one another. Each individual has a unique path, while being a family is a goal for some; it is a hindering factor for others. Of course, the family, environmental and economic conditions of individuals also affects their existential processes. Individuals with economically strong families do not rush to make a living in daily life and can find the opportunity to seek deeper meaning. However, it is almost impossible to think about different things in the days spent with economic concerns. Of course, money isn't the only factor. Factors such as people's knowledge, ability to establish a healthy bond with the other person and self-confidence also affect individuals' perspectives on marriage. In this sense, it has been seen that individuals who do not have financial problems are more likely to look at the phenomenon of divorce. Individuals who do not have any concerns about the future after the divorce feel freedom when they end their bad marriage. However, divorce will certainly be a more challenging process for individuals who are in the framework of marriage due to financial obligations and who know that they will face various difficulties in financial terms when they end the marriage. According to the information obtained from the discourses of the participants, the lives of individuals who received family support after divorce were easier in every sense. Social support is one of the important factors that keep the individual alive.