İmam Hatip ortaokul Arapça 5. sınıf ders kitabında bulunan 4 temel dil becerisi etkinliklerinin Avrupa ortak başvuru metnine uygunluğunun incelenmesi
Investigation of the suitability of the 4 basic language skills activities in the Imam Hatip secondary school arabic grade 5 coursebook for the common European application text
  1. Tez No: 740057
  2. Yazar: MERVE DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagati, Arapça Öğretim Programı, Ortaokul 5. Sınıf Arapça Ders Kitabı, 4 Temel Dil Becerisi, Avrupa Ortak Başvuru Metni, Arabic Language and Literature, Arabic teaching program, Middle School Class 5 Arabic Books, 4 basic language skills, The Common European Framework of Reference for Languages
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Değişen ve gelişen dünya şartlarında her alanda farklı ilerlemeler yaşanırken yabancı dil eğitim ve öğretim yöntemleri alanında da dil seviyeleri, bunların tespiti, dil gelişim durumunun takip edilmesi gibi konularda uluslararası düzeyde bir takım çerçeveler belirlenerek; bu alandaki eğitim-öğretim faaliyetleri belli bir standarda oturtulmuş ve sonuç olarak bu şekilde hem sürecin takip edilmesi kolaylaşmış hem de faaliyetler daha hızlı ve sistemli bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Bu çalışmada ülkemizde ortaokullarda okutulan Arapça ders kitaplarında yer alan 4 temel dil becerisi etkinlikleri uluslararası bağlamda kabul gören ve uygulanan AOBM' ne uygunluğu A1 seviyesi açısından değerlendirilerek incelenmiştir. Yapılan değerlendirme paylaşıldıktan sonra birtakım önerilerde bulunulmuştur. Çalışmanın bundan sonraki araştırma ve düzenlemelere ışık tutacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the rapidly changing and developing world, there are various developments in every area of the world. A number of international frames were decided on the language levels in the field of foreign language education including teaching methods, how it is determined and close follow-up of these developments. Consequently, the education activities carry on making use of the accepted norms all over the world and it becomes easier to follow the education period which also leads to a faster and systematic series. This study analysizes the four basic language skills in the arabic language books which are taught in the Imam Hatip Secondary Schools in Turkey that is compatible for Common European Framework of Reference for Languages. Following the evaluation, several recommendations have been made. It is believed that this study will shed light on future research and regulations.