Atıcılık çalışmalarının dikkat düzeyleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of shooting activities on attention levels
  1. Tez No: 740068
  2. Yazar: KÜBRA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atıcılık, Dikkat, Kalıcılık, Stroop Tbag, Attention, Persistence, Shooting, Stroop Tbag
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, atıcılık çalışmalarının dikkat düzeyleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Kütahya gençlik merkezi ve gençlik spor kulübü derneğindeki (n=40) deney grubu 18; kontrol grubu 22 sporcu yer almıştır. Araştırmaya katılan sporculara stroop Tbag dikkat testi uygulandıktan sonra deney ve kontrol randomize olarak ayrılmıştır. Deney grubunda yer alan katılımcılara sekiz hafta boyunca haftada üç gün (pazartesi, çarşamba, cuma) olmak kaydıyla antrenman programına dahil edilmişlerdir. Antrenmanın esas evresinde; uygulatıcı tarafında atıcılık branşına yönelik temel ve özelleşmeye yönelik havalı tabanca ve tüfek disiplinine yönelik atış kombinasyonları, nişan takibi, hedef izleme, diyafram nefes uygulamaları, tetik kontrol, havalı tüfek ve tabanca atışına yönelik atış pozisyon duruşları uygun dinlenme aralıklarıyla birlikte ortalama 45-50 dakika arası süreçte tamamlanmaktadır. Kontrol grubunda yer alan katılımcılara herhangi bir antrenman protokolü uygulanmamıştır. Süreç sonunda deney ve kontrol grubundan stroop Tbag dikkat testi uygulanmıştır. Bu çalışmada öncelikle verilere Shapiro-Wilk normallik testi uygulanmıştır. Normal dağılıma sahip olduğu tespit edilen verilere α= 0.05 anlamlılık düzeyinde Karma ölçümler için Tekrarlı ölçümler Anova testi uygulanmış ve Grup x zaman etkileşimi değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca grup x zaman etkileşimi içerisinde grupların kendi içinde ölçümlerinde kendi içinde karşılaştırmasının yapılabilmesi için Simple Effects testleri uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre Strop Etkisi Testi İkinci Bölüm Toplam Süre, Toplam Düzeltme, Strop Etkisi Testi Üçüncü Bölüm Toplam Süre, Toplam Düzeltme, Strop Etkisi Testi Beşinci Bölüm Toplam Hata Sayısı, ve Toplam Düzeltme Sayısı müdahale süreci öncesi ve sonrası deney grubu ve kontrol grubu ön test, son test ve kalıcılık değerleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular sonucunda Sekiz haftalık atıcılık branşına yönelik antrenman programı sonrası stroop etkisi testi ile sonuçlarını incelediğimiz çalışmamızda; deney ve kontrol grubu ön test son test ve kalıcılık testlerinin sonuçlarına göre uygulanan antrenman programının deney grubu öğrencilerinin dikkatlerini geliştirdiği görülmektedir. Atıcılık sporu için oldukça önemli olan dikkat, konsantrasyon gibi özelliklerin ön planda olduğu sporlarda; uygun antrenman programları ile olası hata sayılarını, atış süresini ve düzeltme sayıları geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of shooting activities on attention levels. Experimental group 18 in Kütahya youth center and youth sports club association (n=40); The control group consisted of 22 athletes. After the stroop Tbag attention test was applied to the athletes participating in the research, the experiment and control were randomly separated. Participants in the experimental group were included in the training program three days a week (Monday, Wednesday, Friday) for eight weeks. In the main phase of the training; On the practitioner's side, basic and customizable air pistol and shot combinations for rifle discipline, aim tracking, target tracking, diaphragm breathing practices, trigger control, air rifle and pistol shooting positions, with appropriate rest intervals, are between 45-50 minutes. completed in the process. No training protocol was applied to the participants in the control group. At the end of the process, the stroop Tbag attention test was applied from the experimental and control groups. In this study, firstly, Shapiro-Wilk normality test was applied to the data. Repetitive measures Anova test was applied to the data found to have normal distribution at α= 0.05 significance level for mixed measurements and Group x time interaction was evaluated. In addition, Simple Effects tests were applied in order to make comparisons within the measurements of the groups within the group x time interaction. According to the data obtained, Strop Effect Test Second Part Total Time, Total Correction, Strop Effect Test Third Part Total Time, Total Correction, Strop Effect Test Fifth Part Total Number of Errors, and Total Correction Number before and after the intervention process experimental group and control group When the test, post-test and permanence values were compared, a statistically significant difference was found between the groups. As a result, as a result of the findings, we examined the results of the stroop effect test after the training program for the eight-week shooting branch; It is seen that the training program applied according to the results of the experimental and control group pre-test, post-test and retention tests improved the attention of the experimental group students. In sports where features such as attention and concentration, which are very important for shooting sports, are at the forefront; With appropriate training programs, possible error numbers, shooting time and correction numbers can be improved.egular hobby, chronic disease, activity level and trait anxiety levels.