Ağın yöresi müzik kültürü ve geleneksel törenlerdeki müzik uygulamalarına yönelik tespitler
Definitions of music culture of the Agin region and music practices in traditional ceremonies
  1. Tez No: 740107
  2. Yazar: MESUT SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ağın, Müzik Kültürü, Yöre, Geleneksel Törenler, Müzik Pratikleri, Ağın, Music Culture, Region, Traditional Ceremonies, Music Practices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Toplumları oluşturan ve bir arada tutan en önemli ögelerden biri kültür, kültürü oluşturan en önemli ögelerden birisi ise müziktir. Bununla birlikte müzik kültürü içerisinde yer alan geleneksel törenler de kültürün önemli belirleyicisi durumundadır. Buradan hareketle gerek birikimlerin gelecek nesillere aktarımı gerekse pratiği açısından müzik ve geleneksel törenler kültürün en önemli uygulayıcıları arasında yer almaktadır denilebilir. Bu araştırmada kültürel dokusu, müzik pratikleri, sosyokültürel özellikleri ve coğrafi yapısından hareketle geleneksel törenleri ile zengin bir yapıya sahip olan Ağın yöresi derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma betimsel bir özellik sergilemekte olup yöredeki geleneksel törenlerden hareketle yöredeki müzik uygulamaları (pratikleri) hususunda mevcut olan durumu tespit etmeye odaklıdır. Araştırmanın ağırlıklı olarak nitel bir desen ile yürütüldüğü söylenebilir. Mevcut durumun tespit edilmesinde gerekli görülen nicel veri kaynaklarından da istifade edilmiştir. Araştırmanın evrenini müzik kültürümüz ve geleneksel törenlerdeki müzik uygulamaları, örneklemini ise Ağın yöresi müzik kültürü ve geleneksel törenlerindeki müzik uygulamaları oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlardan bazıları sıralanacak olursa; Ağın yöresi müziğinin kendine has bir karakter yapısına sahip olduğu, yörede kullanılan çalgıların klarnet keman gibi klasik yapıda olduğu, kullanılan ezgilerin özellikle hüseyni, uşşak, segâh gibi makam dizileri ve makamsal nitelikler taşıdığı, usullerin çevre yörelerden farklı olarak 9/8, 12/8, 6/8, 4/4, 2/4 gibi çeşitli yapıda olduğu ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important aspects which generates and holds together the society is culture; and music is the most significant element which forms the culture. In addition, the traditional ceremonies included in the music culture are one of the striking determinents of culture.From this point of view, it can be said that music and traditional ceremonies are among the most important practitioners of culture in terms of both the transfer of knowledge to future generations and its practice. In this research, Ağın region, which has a rich structure with its traditional ceremonies, has been tried to be examined in depth, based on its cultural texture, music practices, socio-cultural characteristics and geographical structure. The research has a descriptive feature and focuses on determining the current situation in terms of music practices (practices) in the region, based on traditional ceremonies in the region.It can be said that the research was mainly carried out with a qualitative design. Quantitative data sources deemed necessary to determine the current situation were also utilized. The universe of the research is our music culture and music practices in traditional ceremonies, and the sample is music practices in music culture and traditional ceremonies of Ağın region. Some of the results obtained as a result of research if it is to be sorted; The music of Ağın region has a unique character structure, the instruments used in the region are classical in structure such as the clarinet and violin, the melodies used have maqam scales and maqam characteristics such as Hüseyni, Uşşak, Segâh, and the tempos are 9/8, 12/8, 6/8, 4/4, 2/4 etc., unlike the surrounding regions. Some of the first things that come to our mind will be that it has various structures such