'Tehlike değerlendirme aracı' ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve geçerlik-güvenirliğinin araştırılması
Adaptation of the 'danger assessment TOOL' scale to Turkish and evaluation of validity-reliability
- Tez No: 740130
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinayet, Kadına yönelik şiddet, Ölçek, Ölüm, Partner şiddeti, Death, Homicide, Intimate partner violence, Scale, Violance against women
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş: Kadına yönelik şiddet sonucu meydana gelen yaralanmalar tüm dünyada halk sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır. Kadına uygulanan şiddetin kısa vadede bedensel ve ruhsal sonuçları olduğu gibi uzun vadede şiddetin nesilden nesile aktarılması söz konusudur. Dünya genelinde, kadınların üçte birinin hayat boyu fiziksel, seksüel ya da diğer şekillerde şiddete maruz kaldığı, kadın cinayetlerinde ise kadınların üçte birinden fazlasının partnerleri tarafından öldürüldüğü bildirildiğinden sosyokültürel unsurların bağımsız ve bağımlı değişkenler açısından incelenmesi ve bu konuda sınırların belirlenmesi uygun olacaktır. Amaç: Türkiye'deki Kadın Cinayetlerinin engellenmesi için gereken önlemlerin alınabilmesini sağlamak üzere şiddet mağduru kadının cinayet açısından risk grubunu tahmin etme amacıyla ABD'de geliştirilen ölçeğin Türkiye'ye uyarlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ölçeğin Türkçe çevirisi İngilizce ve Türkçe dillerine hakim kişilerce yapılmış, yine Türkçe ve İngilizceye aynı derecede hakim kişilerce Türkçeden İngilizceye geri çeviri yoluyla çevirinin tutarlılığı incelenmiştir. Rastgele örnekleme metodu ile seçilmiş 18 yaşından büyük gönüllüler ile çevrimiçi bilgisayar ortamında demografik veri anketi ve“Tehlike Değerlendirme Aracı”ölçeği doldurulmuştur. Güvenirlik analizi için Crohnbach alfa katsayısı ve test-tekrar test yönteminden, yapı geçerliği analizi için faktör analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Güvenirlik değerlendirmesi için yapılan iç tutarlılık analizinde Cronbach alfa değeri 0,844 saptanmış olup, ölçeğin yüksek güvenirliğe sahip olduğu, test-tekrar test yöntemi ile değerlendirmeye göre yüksek korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Faktör analizine göre ölçeğin tek boyutlu olduğu, madde duyarlılık analizine göre ölçeğin yeterli duyarlılığa sahip olduğu anlaşılmıştır. Sonuç: Bu çalışmamız ile mevcut literatür ışığında risk faktörleri belirlenerek geçerliği ve güvenirliği çalışılmış, halihazırda yurtdışında kullanımda olan ölçek aslına sadık kalarak Türk kültürüne uygun hale getirilmiştir. Hem ulusal hem de uluslararası literatürde vurgulandığı üzere, özellikle ölüm riskini ölçmeyi amaçlayan risk analizi çalışmaları sayesinde, müdahale gücü olan kurumlara hızlı ve etkili karar vermesini sağlayan araçlar kazandırmak önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Injuries caused by violence against women are considered a public health problem all over the world. In the short term, violence against women has physical and mental implications, and it is passed down from generation to generation in the long run. As it has been reported that one-third of women worldwide are subjected to physical, sexual or other forms of violence throughout their lives, and more than one-third of women in femicide are killed by their partners, it would be appropriate to study sociocultural elements in terms of independent and dependent variables and to determine boundaries in this regard. Aim: It was aimed to adapt the scale created in the United States to Turkey in order to determine the risk group of women who have been victims of violence in terms of murder so that required measures may be taken to avoid Femicide in Turkey. Materials and Methods: The scale was translated into Turkish by individuals who are proficient in both English and Turkish, and the consistency of the translation was tested by back-translating from Turkish to English by individuals who are also fluent in both languages. Volunteers over the age of 18 were randomly selected to fill in a demographic data questionnaire and a“Tehlike Değerlendirme Ölçeği”scale in online computer environment. For reliability analysis, the Cronbach's alpha coefficient and the test-retest method were utilized, and for construct validity analysis, component analysis was used. Results: In the internal consistency analysis for reliability evaluation, the Cronbach's alpha value was found to be 0.844, indicating that the scale had high reliability and exhibited a high correlation according to the evaluation by test-retest method. According to component analysis, the scale was one-dimensional, and item sensitivity analysis determined that the scale had sufficient sensitivity. Conclusion: Based on the existing literature, risk variables were determined, validity and reliability were investigated, and the scale, which is currently in use abroad, was adapted to Turkish culture while remaining loyal to its original. It is critical to provide institutions with the power of intervention with tools that enable them to make swift and effective judgments, as underlined in both national and international literature, particularly through risk analysis studies aimed at measuring the risk of death.