STEM eğitiminin inovatif (yenilikçi) düşünmeye etkisini belirlemeye yönelik ölçek geliştirme çalışması
Scale development study to determine the effect of STEM education on innovative thinking'
- Tez No: 740153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA OKUŞLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, inovatif düşünme, ortaokul öğrencileri, ölçek geliştirme, inovasyon, yenilik, STEM, innovative thinking, middle school students, scale development, innovation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics); fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını merkeze alan ve dört alan arasında bağlantı kurulmasını sağlayan bütüncül bir eğitim yaklaşımıdır. 21. yüzyıl becerilerini kullanarak farklı disiplinlerin ilişkilendirildiği STEM eğitim yaklaşımının kullanılması inovatif düşünme açısından oldukça önemlidir. Eğitim camiasının yanı sıra ekonomik, toplumsal, kültürel ve idari ortamlarda yeni yaklaşımların kullanılmaya başlanması, bireylerin inovatif düşünme becerilerini de değiştirmektedir. Bu kapsamda, ülkelerin eğitim sistemlerinin amacı, multidisipliner bir anlayışa sahip, inovatif düşünen bireyleri yetiştirmek olmalıdır. Bu çalışmanın amacı: STEM eğitiminin inovatif (yenilikçi) düşünmeye olan etkisini belirleyebilmek için bir ölçek geliştirmektir. Çalışmanın örneklemini STEM eğitimi almış ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından ölçeğin deneme uygulaması formu, literatür taranarak ve uzmanların görüşleri alınarak oluşturulmuştur. Taslak ölçek, STEM eğitimi almış ortaokul öğrencilerine uygulanmıştır. Taslak ölçeğin uygulanmasından sonra yapı geçerliği için SPSS programıyla açımlayıcı ve Lisrel programı ile doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Sonuç olarak 39 madde ve 2 boyuttan oluşan“STEM'in İnovatif (Yenilikçi) Düşünmeye Olan Etkisi Ölçeği”isimli bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Çalışmamız STEM ve inovatif düşünme alanında çalışan her araştırmacıya yardımcı olacağı düşünülerek planlanan özgün bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics); It is a holistic educational approach that centers on the fields of science, technology, engineering and mathematics and provides a connection between four fields. Using 21st century skills, using a STEM education approach that associates different disciplines is very important in terms of innovative thinking. In addition to the educational community, the introduction of new approaches in economic, social, cultural and administrative environments is also changing the innovative thinking skills of individuals. In this context, the aim of the education systems of the countries should be to educate individuals who have a multidisciplinary understanding and think innovatively. The aim of this study is to develop a scale to determine the effect of STEM education on innovative thinking. The sample of the study consists of secondary school students who have received STEM education. The trial application form of the scale was created by the researcher by reviewing the literature and taking the opinions of the experts. The draft scale was applied to secondary school students who had received STEM education. After the application of the draft scale, exploratory factor analysis was performed with SPSS program and confirmatory factor analysis was performed with Lisrel program for construct validity. As a result, a measurement tool called“Scale of the Impact of STEM on Innovative Thinking”consisting of 39 items and 2 dimensions was developed. Our study is an original study planned with the idea that it will help every researcher working in the field of STEM and innovative thinking.