Ortaokul öğrencilerinin COVID-19 salgını sürecinde yürütülen canlı derslerdeki öğrenme deneyimlerine yönelik görüşleri
The secondary school students' views on learning experiences of online courses carried out during COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 740220
  2. Yazar: ABDURRAHMAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 salgını, uzaktan eğitim, canlı ders, Covid-19 pandemic, distance education, online course
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin Covid-19 salgını sürecinde gerçekleştirilen canlı derslerdeki öğrenme deneyimlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını 2021-2022 eğitim öğretim yılında Antalya ili Korkuteli ilçesinde bulunan bir İmam Hatip Ortaokulunda 8. sınıf kademesinde öğrenim gören 7' si kız 8' i erkek olmak üzere toplamda 15 öğrenci oluşturmaktadır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmada Görüngübilim yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeden yararlanılmıştır. Odak grup görüşmesi yöntemi ile toplanan veriler tümevarım analizi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucu ortaokul öğrencilerinin salgın sürecinde yürütülen canlı derslerdeki öğrenme deneyimleri temalar altında sunulmuştur. Bu temalar; bilişsel alandaki öğrenme deneyimlerinde kavram öğrenme, uygulama yapma ve kendi öğrenme deneyimlerini değerlendirmelerine dönük bulgular; duyuşsal alandaki öğrenme deneyimlerinde canlı derslere katılma durumları, öğretmenlerin canlı derslerdeki performanslarının öğrencilere yansımaları ve duygu ve düşüncelerini ifade etme durumları; devinişsel alandaki öğrenme deneyimlerinde sanatsal çalışmalara yönelik deneyimler, fiziksel harekete yönelik deneyimler ve teknoloji kullanımına yönelik deneyimlerdir. Ulaşılan sonuçlarına göre tespit edilen olumsuzlular; salgın sürecinde yürütülen canlı derslerde ev ortamının uygun olmaması, teknik alt yapı eksikliği, ders programı ve süreleri, derslerde motivasyon ve ciddiyet eksikliği, kısıtlı etkileşim olanağı, deney ve uygulama yapamama, ekran başında geçirilen sürenin fazla olması ve fiziksel hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları yaşanmasıdır. Olumlu durumlar ise; eğitimin uzaktan da olsa devam etmesi, öğretmenlerin canlı dersleri daha eğlenceli ve etkili kılma çabaları, öğrencilerin internet temelli teknolojik araçları kullanmaya adapte olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is determining the secondary school students' learning experiences of online courses carried out during Covid-19 pandemic. The participants of the study are the 8th grade students, including 7 girls and 8 boys in total 15 students, studying at a state İmam Hatip secondary school in Antalya city Korkuteli district in 2021-2022 academic year. In the research, phenomenology, one of the qualitative research methods, was used. The research data was collected through semi-structured interviews. The data collected via focus group interview method was analyzed through inductive analysis method. According to the analysis secondary school students' experiences in online courses carried out during pandemic are represented under themes. These themes are; in cognitive learning experiences concept learning, practicing and findings on evaluations of their own learning experiences; in affective learning experiences, the conditions of participating in online courses, the reflections of teachers' performances in online course on students and conditions of reflecting their feeling and emotions; in psychomotor learning experiences, experiences towards artistic works, experiences towards physical activity and experiences towards technology usage. According to the results obtained; some negative situations in online courses during pandemic were determined such as unsuitable home environment, insufficiency of technical infrastructure, timetable and time, lack of motivation and seriousness, limited communication possibilities, inability of doing experiments and practices, false use of technology, spending too much time across screen and having health problems due to physical inactivity. As for positive situations; sustaining education online, teachers' efforts to make online courses more enjoyable and effective and students' adaptations of using internet based technologies were determined.