Üreteroskopi olan ve double J stent yerleştirilen hastalara verilen eğitimin ameliyat öncesi ve sonrası kaygı ve taburculuğa hazır oluş düzeylerine etkisi
The effect of training given to patients who underwent ureteroscopy with double-J stent placement on anxiety before and after surgery and readiness for discharge
  1. Tez No: 740229
  2. Yazar: MUAZZEZ MERVE TORAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÜRÇAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: double j stent, hasta eğitimi, hemşire, kaygı, taburculuğa hazır oluş, üreteroskopi, anxiety, double j stent, nurse, patient training, readiness for discharge, ureteroscopy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Üreteroskopi Olan ve Double J Stent Yerleştirilen Hastalara Verilen Eğitimin Ameliyat Öncesi ve Sonrası Kaygı ve Taburculuğa Hazır Oluş Düzeylerine Etkisi Amaç: Bu çalışma üreteroskopi olan ve double j stent yerleştirilen hastalara verilen eğitimin ameliyat öncesi ve sonrası kaygı ve taburculuğa hazır oluş düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü deneysel türde olan araştırma verileri Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinikleri'nde Kasım 2021- Mayıs 2022 tarihleri arasında toplandı. Araştırma örneklemini basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen ve araştırma kriterlerine uyan 122 (61 eğitim grubu, 61 kontrol grubu) hasta oluşturdu. Eğitim grubu hastalarına eğitim kitapçığı ile ameliyattan bir gün önce ameliyat öncesi bilmesi gerekenler ve taburcu olmadan önce double j stent ile ilişkili evde karşılaşabileceği sorunlara yönelik taburculuk eğitimi verildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Ölçeği (DKÖ), Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ), Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği (AÖKÖ), Taburcu Olmaya Hazır Olma Ölçeği Hasta Öz Değerlendirme Formu ve Yetişkin Hastalar İçin Taburculuğa Hazır Olma Ölçeği-Hemşire Değerlendirme Kısa Formu kullanıldı. Bulgular: Eğitim grubundaki hastaların ameliyat sabahı AÖKÖ puan ortalamaları kontrol grubundaki hastalardan anlamlı düzeyde düşük bulundu. Eğitim grubundaki hastaların ameliyat sabahı ve taburcu olmadan önceki DKÖ puan ortalamaları kontrol grubundaki hastalardan anlamlı düzeyde düşük bulundu. Eğitim grubundaki hastaların taburcu olmadan önceki Taburcu Olmaya Hazır Olma Ölçeği Hasta Öz Değerlendirme Formu ve Yetişkin Hastalar İçin Taburculuğa Hazır Olma Ölçeği-Hemşire Değerlendirme Kısa Formu puan ortalamaları kontrol grubundaki hastalardan anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç: Araştırma bulgularında üreteroskopi sonrası double j stent yerleştirilen hastalara verilen eğitimin ameliyat öncesi ve sonrası kaygıyı azalttığı ve taburculuğa hazır oluşluk düzeyini yükselttiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The Effect of Training Given to Patients who Underwent Ureteroscopy with Double-J Stent Placement on Anxiety before and after Surgery and Readiness for Discharge Aim: This study was conducted to determine the effect of training given to patients who underwent ureteroscopy with double-j stent placement on their pre- and post-operative anxiety and readiness for hospital discharge. Material and method: The data of the randomized controlled experimental research were collected at Atatürk University Health Application and Research Hospital Urology Clinics between November 2021 and May 2022. The study sample consisted of 122 patients (61 in the training group, 61 in the control group) who were selected by the simple random sampling method and met the research inclusion criteria. The day before the operation, the training group patients were provided with a training booklet for what they needed to know before the operation and discharge training for the problems they may face at home associated with a double-j stent. The Descriptive Information Form, State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I, STAI-II), Surgery Specific Anxiety Scale (SSAS), Readiness for Hospital Discharge Scale for Adult Patients-Short Form and Readiness for Hospital Discharge Scale- Adult-Nurse Assesment Short Form were used to collect the data. Results: The mean SSAS score of the patients in the training group on the morning of surgery was found to be significantly lower than that of the patients in the control group. The mean STAI scores of the patients in the training group on the morning of surgery and before discharge were significantly lower than those in the control group. The Readiness for Hospital Discharge Scale for Adult Patients-Short Form and Readiness for Hospital Discharge Scale- Adult- Nurse Assesment Short Form score averages of the patients in the training group were found to be significantly higher than the patients in the control group. Conclusion: According to the study results, it was concluded that the training given to patients who underwent double-j stent after ureteroscopy reduced pre- and post-operation anxiety and increased the level of readiness for discharge.