22 numaralı Şer'iyye Siciline göre Tokat kazâsı (H: 1232-1233/ M:1816-1818)
The district of Tokat according to the Tokat Court Register No. 22 (H:1232-1233/M: 1816-1818)
  1. Tez No: 740268
  2. Yazar: OSMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. EDİP UZUNDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer'iyye Sicili, Sivas, Tokat, Voyvoda, Court, Judge, Court Register, Sivas, Tokat, Voivoda
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu tez çalışmasında, (Hicrî: 1232-1233/ Milâdî: 1816-1818) yıllarına ait“22 Numaralı Tokat Şer'iyye Sicil Defteri”nin içerisindeki belgelerin özetleri hazırlanılarak, defterde yer alan belgeler ışığında söz konusu dönemde Tokat'ın idari ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı yargı sistemi, mahkemeler, mahkemede görevli memurlar, şer'iyye sicillerinin tanımı ve muhtevâsı hakkında açıklamalara yer verilerek, sicillerin günümüzdeki durumu ve sicillerle ilgili çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde, şer'iyye sicilleri içirisinde bulunan belge türleri hakkında bilgiler verilip, 22 Numaralı Tokat Şer'iyye Sicil Defterinde yer alan kayıtların tasnifi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Defterdeki belgelerden yararlanılarak (Hicrî: 1232-1233/ Milâdî: 1816-1818) yıllarında Tokat'ın sosyal, ekonomik ve idâri yapısı hakkındaelde edilen veriler üzerinde durulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise; 22 Numaralı Tokat Şer'iyye Sicili'nde yer alan belgelerin özetlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, summaries of the documents in the“Tokat Sharia Register No. 22”belonging to the years (Hijri: 1232-1233 / Gregorian: 1816-1818) were prepared, and in the light of the documents in the register, focused on Tokat's administrative and socio-economic status in the said period. Our work consists of four parts. In the first part, explanations about the Ottoman judicial system, the courts, the officials in the court, the definition and content of the sharia registers are given, and the current status of the registers and the studies on the registers are mentioned. In the second part, information about the types of documents found in the Shari'ah Registers is given, and the records in the Tokat Sharia Register No. 22 are classified. In the third chapter, the data obtained about the social, economic and administrative structure of Tokat in the years (Hijri: 1232-1233 / Gregorian: 1816-1818) are emphasized by using the documents in the Register. In the fourth and last part; Summaries of the documents in the Tokat Sharia Register No. 22 are included.