Covid-19 pandemi sürecinde gebelerin prekonsepsiyonel danışmanlık farkındalıklarının ve Covid-19 aşısı ile ilgili tutumlarının değerlendirilmesi
During covid-19 pandemic, evaluation of awareness of preconceptional counseling and attiitude toward Covid-19 vaccination in pregnant women
  1. Tez No: 740332
  2. Yazar: MERVE ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BASRİ FURKAN DAĞCIOĞLU, DOÇ. DR. TUĞBA ENSARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, Covid-19, Gebe, Prekonsepsiyonel danışmanlık, COVID-19, preconception counseling, pregnancy, vaccination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Covid-19 pandemi sürecinde gebelerin prekonsepsiyonel danışmanlık alma farkındalığının ve covid-19 aşısı ile tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı bir çalışma olup, Şubat 2022-Mart 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Gebe Polikliniğine başvuran 323 gebe dahil edilmiştir. Katılımcılara yüz yüze 59 soruluk anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics Version 23 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 323 gebenin yaş ortalaması 27,7±5,2'dir. Gebelerin ortalama evlilik yaşı 22,1±3,9, ortalama evlilik süresi 5,5±5,1 yıl, ortalama gebelik sayısı 2,1±1,2, ortalama gebelik haftası 24,2±11,4 bulundu. Gebeliklerin %83,6'sı planlı idi. Gebelerin %24,5'i prekonsepsiyonel danışmanlık almıştı. Prekonsepsiyonel danışmanlık almama nedenleri sorgulandığında %11,1'i pandemi sürecinden dolayı başvuru yapmamıştı. Gebelerin %27,4'ü pandemi sürecinden dolayı gebeliklerini ertelediği bir dönem olmuştu. Gebelerin %76,2'si gebelikte covid-19 aşısı olmamıştı. Katılımcıların %13'ü ilk doz covid-19 aşısını gebelikte olmuştu. Gebelikte ikinci doz aşısını yaptıranlar %18,6, üçüncü doz aşısını yaptıranlar %6,8, dördüncü doz aşısını yaptıranlar ise %0,3 oranındaydı. Sonuç: Çalışmamızda gebelerin prekonsepsiyonel danışmanlık anlamında gebelerin bu konuda yeterli bilinçte olmadıkları ve prekonsepsiyonel danışmanlık alma oranının düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Covid-19 pandemi sürecinde sağlık hizmetlerindeki duraksama ve karantina süreci de gebelerin bu hizmeti almasında çekincelere yol açmıştır. Covid-19 hastalığının gebelerde daha agresif seyrettiği bilmesine rağmen, gebeler fetüs ve kendi sağlıkları konusundaki endişelerden dolayı covid-19 aşısı olmakta çekinceleri olmuştur. Covid-19 pandemi süreci insanların doğum yapma niyetinde değişikliklere neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aims: We aimed to evaluate the awareness of pregnant women to receive preconception counseling and their attitudes toward the covid-19 vaccine during the covid-19 pandemic process. Materials and Methods: In this descriptive study, 323 pregnant women who applied to Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics Hospital Pregnancy Polyclinic were included between February 2022 and March 2022. A face-to-face survey of 59 questions was applied to the participants. IBM SPSS Statistics Version 23 package program was used to analyze the data. Results: The mean age of 323 pregnant women participating in our study was 27,7± 5,2 years. The mean marriage age of pregnant women was 22,1±3,9, the mean marriage duration was 5,5±5,1 years, the mean number of pregnancies was 2,1±1,2, and the mean week of gestation was 24,2 ±11,4. The planned pregnancies were 83,6%. The rate of pregnant women who received preconception counseling was 24,5%. When the reasons for not receiving preconception counseling were questioned, 11,1% did not apply due to the pandemic process. There was a period in which 27,4% of the pregnant women postponed their pregnancies due to the pandemic process. 76,2% of the pregnant women did not receive the covid-19 vaccine during pregnancy. 13% of the participants had received the first dose of covid-19 vaccine during pregnancy. The rate of those who had the second dose of vaccine during pregnancy was 18,6%, those who had the third dose was 6.8%, and those who had the fourth dose was 0,3%. Conclusion: Our study concluded that pregnant women were not aware enough of preconception counseling, and the rate of receiving preconception counseling was low. The pause in health services and the quarantine process during the Covid-19 pandemic have also led to reservations for pregnant women to receive this service. Despite knowing that the covid-19 disease is more aggressive in pregnant women, pregnant women had reservations about getting the covid-19 vaccine due to concerns about the fetus and their own health. The Covid-19 pandemic process has caused changes in people's fertility intentions.