Afrika Sahel bölgesine yönelik Çad güvenlik stratejisi
Chad's security strategy for the Africa Sahel region
- Tez No: 740380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÖNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika Sahel Bölgesi, Çad Güvenlik Stratejisi, Güvenlikleştirme Teorisi, Terör Örgütleri, African Sahel Region, Chad Security Strategy, Securitization Theory, Terrorist Organizations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Şiddet ve terörizm konusu, yıllardır Afrika Sahel ülkelerinin karşı karşıya olduğu en karmaşık sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Afrika Sahel bölgesi, ekonomik zorluklar, etnik çatışmalar, siyasi istikrarsızlık, gelişme eksikliği ve terör örgütlerinin suç eylemlerinin yayılması nedeniyle en savunmasız alanlardan biri olarak sınıflandırılmaktadır. Terör örgütlerinin çoğalması, suç faaliyetleri ve yasadışı göçün artması, Afrika Sahel bölgesinde güvensizliğe yol açtı. Bu, Afrika Sahel ülkelerini Afrika Sahel bölgesindeki gelişmeler ve güvenlik değişiklikleri doğrultusunda güvenlik ve siyasi stratejilerini yeniden inşa etmeye teşvik ediyor. Bu ülkelerden biri de Çad Cumhuriyeti'dir. Bu çalışmanın ana odağı da, Çad Cumhuriyeti'nin Afrika Sahel bölgesine yönelik izlediği güvenlik politikaları ve stratejilerinin etkinliğini araştırmak ve Çad Cumhuriyeti'nin bölgede terörle mücadeledeki rolünü netleştirmektir. Bu amaçla, Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme teorisi, Afrika Sahel bölgesinde terörle mücadele sürecinde, Çad Cumhuriyeti tarafından benimsenen politika ve stratejilerin yanı sıra bu stratejiyi etkileyen iç zorlukları analiz etmek için kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The dilemma of violence and terrorism remains one of the most complex issues facing the African Sahel countries for years. The African Sahel region is classified as one of the most vulnerable areas due to economic difficulties, ethnic conflicts, political instability, lack of development, and the spread of criminal acts by terrorist organizations. The proliferation of terrorist organizations, criminal activities, and the rise of illegal immigration has led to insecurity in the African Sahel region. This encourages African Sahel countries to rebuild their security and political strategies in line with developments and security changes in the African Sahel region. One of these countries is the Republic of Chad. The main focus of this study is to investigate the effectiveness of the security policies and strategies followed by the Republic of Chad towards the African Sahel region and to clarify the role of the Republic of Chad in the fight against terrorism in the region. To this end, the Copenhagen School's securitization theory is used to analyze the policies and strategies adopted by the Republic of Chad in counterterrorism in the African Sahel region and the internal challenges affecting this strategy.