Çift kariyerli öğretmenlerin kariyer gelişimlerinin incelenmesi
Examination of career developments of dual career teachers
- Tez No: 740385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, kariyer, çift kariyerlilik, Teacher, career, dual career
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı çift kariyerli öğretmenlerin kariyer gelişimlerini incelemek, kariyer hedeflerini ve kariyer beklentilerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Antalya ilinin beş merkez ilçesinde, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan, doktora eğitimini tamamlamış, hizmet süreleri ortalama 17 yıl olan, 2 okul müdürü, 6 müdür yardımcısı, 22 öğretmenin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla katılımcılara, yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ile betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. İçerik analizinde nitel araştırma paket programı NVIVO12'den yararlanılmıştır. Analiz aşamasında elde edilen veriler, kodlama listesinde yer alan alt-tema ve ana-tema altına yerleştirilmiştir. Son olarak, alt-tema ve ana-tema altına giren tüm ifadelerin frekans ve yüzdeleri belirlenerek tablo ile sunulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; çift kariyerli öğretmenlerin kendilerini mesleki açıdan geliştirme çabasının, onları doktora eğitimine yönlendirdiği görülmektedir. Çift kariyerli öğretmen olma sebepleri, kişisel nedenlerden daha çok mesleki nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çift kariyerli öğretmenler, lisansüstü eğitimlerinin devamında akademisyen olmayı arzulamaktadır. Çift kariyerli öğretmenler gelişime açık, çok yönlü düşünen, araştırmacı bir kişiliğe sahiptir. Çift kariyerli öğretmen olmanın dezavantajlarının, avantajlarından daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çift kariyerli öğretmen olmanın mesleki açıdan dezavantajları daha fazla iken; kişisel açıdan avantajlarının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çift kariyerli öğretmenlerin mesleki açıdan dezavantajlarının; meslektaş kıskançlığı, iki kariyeri birlikte yürütmek, MEB yöneticileri tarafından görmezden gelinmek ve MEB'de kariyer basamaklarının olmaması nedeniyle yükselememek olduğu tespit edilmiştir. Çift kariyerli öğretmenlerin, doktora eğitimi sürecinde daha çok mesleki sorun yaşadıkları görülmüştür. Özellikle kişisel açıdan aileyi ihmal etmek, farklı bir şehirde doktora yapmak ve maddi zorluklar; mesleki açısından ise aynı anda hem öğretmen hem öğrenci olmak ve yönetici engelinin öne çıktığı görülmektedir. Çift kariyerli öğretmenlerin, doktora öğrenimini tamamladıktan sonra mesleki sorunları, kişisel sorunlarından daha fazla olduğu ve kişisel açıdan hayal kırıklığı yaşadıkları tespit edilmiştir. Ancak bu sorunları güçlü bir iletişim kurarak, özverili olarak, fedakârlık yaparak, planlı olarak ve ailesinden hem manevi hem de maddi destek alarak çözdükleri bulunmuştur. Çift kariyerli öğretmenlerin, çift kariyerden mesleki beklentileri kişisel beklentilerden daha fazladır. Özellikle mesleki beklentilerinin üniversitede akademik kadro alıp, mesleğe akademisyen olarak devam etme isteğinin öne çıktığı görülmektedir. Çift kariyerli öğretmenlerin, MEB'den tıpkı üniversitelerde, Sağlık Bakanlığında ve Millî Savunma Bakanlığında olduğu gibi, malî ve özlük hakları da verilerek, unvana ve yükselmeye dayalı bir akademik kariyer bekledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the career development of dual career teachers, to determine their career goals and career expectations. In accordance with this purpose, the opinions of 2 school principals, 6 vice principals and 22 teachers working in primary and secondary schools in five central districts of Antalya, with an average of 17 years of service and doctorate degree, were consulted. In order to obtain the data of the research, a semi-structured individual interview form was applied to the participants. Content analysis and descriptive analysis techniques were used in the analysis of the data. Qualitative research package program NVIVO12 was utilized in content analysis. The obtained data in the analysis phase were placed under the sub-theme and main-theme titles in the coding list. As a consequence, the frequencies and percentages of all the expressions under the sub-theme and the main theme headings were determined and presented as a table. According to the findings of the research; it is seen that the efforts of dual career teachers to improve themselves professionally lead them to doctoral education. The fact that they become a dual-career teacher is due to professional reasons rather than personal reasons. Dual-career teachers aspire to become academics in the continuation of their master education. Dual-career teachers are open to development, sophisticated and have an investigative personality. It has been determined that the disadvantages of being a dual career teacher are more than the advantages.It can be said that being a dual career teacher has more professional disadvantages conversely having more personal advantages. It was detected that professional disadvantages of dual career teachers; were colleague jealousy, carrying out two careers together, being ignored by the Ministry of Education administrators and not being able to rise due to the lack of career ladders in the MoE. It has been observed that dual-career teachers have more professional problems during the doctoral education process. It is seen that especially in personal terms, neglecting their families, pursuing doctorate education in a different city and having financial difficulties; meanwhile in terms of profession being both a teacher and a student at the same time and the barrier of administrators come to the fore. It has been determined that dual career teachers have more professional problems than personal problems after completing their doctorate education and they face with frustration personally. However, it was found that they could hande with these issues by establishing a strong communication, being self-sacrifice and well-organized and getting both moral and financial support from their families.Dual career teachers have higher professional expectations from dual career than personal expectations. It is seen that especially in terms of professional expectation the desire to get an academic position at a university and continue their career as an academician comes to the fore. It has been determined that dual-career teachers expect an academic career based on title and promotion by giving financial and personal rights from the Ministry of National Education, just like in the Ministry of National Defense and the Ministry of Health.