Paternal metotreksat maruziyeti sonrası gebelik sonuçları: Sistematik derleme ve meta-analiz
  1. Tez No: 740405
  2. Yazar: NUSRET UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KARADAŞ, PROF. DR. YUSUF CEM KAPLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Metotreksat, meta-analiz, paternal maruziyet, gebelik, Methotrexate, meta-analysis, paternal exposure, pregnancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, paternal metotreksat maruziyeti sonrası major konjenital malformasyon ve diğer advers gebelik sonuçları arasında bir ilişki olup olmadığını literatürün sistematik incelenmesi ve meta-analiz ile ortaya koymaktır. PubMed, Web of Science ve Reprotox veritabanları Nisan 2022 tarihine kadar ilgili arama terimleri kullanılarak taranmıştır. Dahil edilme kriterlerini sağlayan kohort ve vaka-kontrol çalışmalarının analizi yapılmıştır. Dört kohort çalışmanın analizinde paternal metotreksat maruziyeti sonrası major konjenital malformasyon riskinde anlamlı bir artış gözlenmedi (OR 0.97; [%95CI 0.56, 1.68]) (I2=%0, P=0.67). Ham veriler ile yapılan ölü doğum analizinde, paternal metotreksat maruziyeti sonrası ölü doğum riskinde anlamlı bir artış gözlenmedi (OR 0.85; [%95CI 0.11, 6.45]) (I2=%0, P=0.65). Yine paternal metotreksat maruziyeti sonrası erken doğum riskinde de anlamlı bir artış gözlenmedi (OR 0.90; [%95CI 0.38, 2.14]) (I2=%63, P=0.10). Ancak I2=%63 ile analizde orta düzey bir heterojenite saptandı. Bu meta-analizden elde edilen bulgulara göre paternal metotreksat maruziyeti ile major konjenital malformasyon, ölü doğum ve erken doğum riskinde anlamlı bir artış gözlenmemiştir. Kalitatif değerlendirmede mevcut vaka raporları, vaka serileri ve kohortlar göz önüne alındığında tekrar eden bir malformasyon paterni de gözlenmemiştir. Paternal metotreksat maruziyetinin elektif terminasyon endikasyonu olmadığı şeklinde yorumlanmıştır. Daha net sonuçlara varabilmek için standardize, katılımcı sayısı yüksek, kontrollü gözlemsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal whether there is an association between major congenital malformations and other adverse pregnancy outcomes after paternal methotrexate exposure by a systematic review of the literature and meta-analysis. PubMed, Web of Science, and Reprotox databases were searched using the relevant search terms until April 2022. Cohort and case-control studies were included. No significant increase in the risk of major congenital malformations was observed after paternal methotrexate exposure in the analysis of the four cohort studies (OR 0.97; [95%CI 0.56, 1.68]) (I2=0%, P=0.67). In the analysis of stillbirth with raw data, no significant increase in the risk of stillbirth was observed after paternal methotrexate exposure (OR 0.85; [95%CI 0.11, 6.45]) (I2=%0, P=0.65). In addition, no significant increase was observed in the risk of preterm birth after paternal methotrexate exposure (OR 0.90; [95%CI 0.38, 2.14]) (I2=63%, P=0.10). However, there was moderate heterogeneity in this analysis, with I2=63%. According to the findings from this meta-analysis, no significant increase in the risk of major congenital malformation, stillbirth and preterm birth was observed with paternal methotrexate exposure. A repetitive malformation pattern was also not observed in the qualitative assessment, considering the available case reports, case series, and cohorts. It has been interpreted that paternal methotrexate exposure is not an indication for elective termination. In order to reach clearer results, standardized, controlled observational studies with a high number of participants are needed.