Sağlıklı bireylerde alet destekli yumuşak doku mobilizasyon tekniğinin fiziksel uygunluk parametreleri üzerine akut etkisinin araştırılması
Investigation of the acute effect of instrument-assisted soft tissue mobilization technique on physical fitness parameters in healthy individuals
  1. Tez No: 740421
  2. Yazar: OĞUZHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET BÜYÜKTURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: IASTM, Esneklik, Kas Kuvveti, Aerobik Kapasite, Yorgunluk, Çeviklik, Denge, IASTM, flexibility, muscle strength, Aerobic Capacity, Fatigue, Agility, Balance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma Alet Destekli Yumuşak Doku Mobilizasyon Tekniğinin (IASTM) sağlıklı erkek bireylerde fiziksel uygunluk parametreleri üzerinde akut etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 24 gönüllü birey dahil edilip IASTM ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite seviyeleri, Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi'nin (IPAQ) kısa formu kullanılarak belirlenmiştir. Bireylerin; aerobik kapasiteleri Artan Hızda Mekik Yürüme Testi (AHMYT), kas kuvvet değerleri dijital dinamometre, kas esneklik değerleri otur-uzan ve quadriseps esneklik testi, yorgunluk değerleri Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) ve Modifiye Borg Skalası, çeviklik değerlendirmesi T-Test, denge değerlendirmesi ise stabilometre cihazı ile değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; esneklik, aerobik kapasite, hamstring kas kuvveti ölçüm sonuçlarına göre birinci aşama ve ikinci aşama değerleri arasında anlamlı artış görülmüştür (p0,05). Denge ölçüm sonuçlarına göre sadece gözler kapalı pozisyondayken stabil yüzey üzerindeki birinci aşama ve ikinci aşama değerleri arasında anlamlı artış görülmüştür (p0,05). Çalışmanın sonuçlarına göre IASTM'nin akut dönemde esneklik, aerobik kapasite, hamstring kas kuvveti ve denge üzerinde etkili olduğu, quadriceps kas kuvveti, yorgunluk ve çeviklik üzerinde ise bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of IASTM on the acute effects of physical fitness parameters in healthy male individuals. 24 volunteers are included in this study who have been divided into two groups such that one part is an IASTM and the other part is a control group. The physical activity levels of the individuals participating in the study were determined using the short form of the International Physical Activity Assessment Questionnaire (IPAQ). Individuals; their aerobic capacity is the Increasing Speed Shuttle Walking Test (AHMYT), muscle strength values are digital dynamometer, muscle flexibility values are sit-reach and quadriceps flexibility test, fatigue values are Fatigue Severity Scale (YSS) and Modified Borg Scale, agility assessment is T-Test, and balance assessment is evaluated with a stabilometer device. This study shows that there has been a sharp increase between the first and the second stage values according to measurement results of flexibility ,aerobic capacity ,hamstring muscle force(p0,05). According to the results of measurement of balance, a meaningful increase in the first and second stage's amounts has been observed when the eyes are shut (p>0,05). According to the results of the study, IASTM has an effect on aerobic capacity, balance, and flexibility in the acute stage, whereas, it has no effect on quadriceps muscle power , tiredness and agility.