Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Aphrodite ve Eros konulu eserler
Works on Aphrodite and Eros in Eskişehir Eti Archeology Museum
  1. Tez No: 740448
  2. Yazar: FUNDA EMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ÇEVİRİCİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Aphrodite, Eros, Figürin, Kabartmalı Levha, Eskişehir Eti Archaeology Museum, Aphrodite, Eros, Figurine, Embossed Sheet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Eskişehir ili günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde olup, yukarı Sakarya havzasının kuzeybatısında yer almaktadır. Phrygia Epiktetos merkezlerinden birisi olan Eskişehir'de yerleşim izleri tarih öncesi dönemlere dayanmaktadır. Hellen pantheonu içerisinde bulunan ve en çok tapınım görmüş tanrıçalardan birisi Aphrodite'dir. Aşkın, fiziksel güzelliğin, bolluk ve bereketin sembolüdür. Khitonien tanrılar arasında görülmüş ve mezarlarda sıkça betimlenmiştir. Ayrıca koutrophoros tanrıçalardan birisi olduğu için doğum ve bereketle ilişkilendirilmiştir. Antik çağ metinlerinde ve arkeolojik kalıntılarda sıkça karşılaşılan bir diğer varlık Eros'tur. Genel anlamıyla sevgi ve aşk tanrısı şeklinde tanımlanmaktadır. İlk ortaya çıkışından Roma Dönemi'ne kadar olan süreçte ikonografik açıdan pek çok değişim göstermiştir. Aphrodite ve Eros sıkça birlikte tasvir edilmiştir. Bu çalışmada Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi'nde yer alan Aphrodite ve Eros konulu on yedi adet figürinin ve iki adet fildişi levhanın bilimsel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle Eskişehir ili tarihi coğrafyası araştırılmış ve kentte yapılan arkeolojik çalışmalara yer verilmiştir. Daha sonra Aphrodite ve Eros kültleri detaylı şekilde incelenmiştir. Son olarak tez içerisinde yer alan eserlerin stilistik ve tipolojik özellikleri değerlendirilmiştir. Eserlerin kataloğu oluşturulmuş, fotoğrafları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Eskişehir province is today in the Central Anatolia Region, it is located in the northwest of the upper Sakarya Basin. Traces of settlement in Eskişehir, one of the centers of“Phrygia Epictetus”dates back to the prehistoric period. Aphrodite is one of the most worshiped goddesses in the Hellenic pantheon. She is a symbol of love, physical beauty, abundance and fertility. She has been seen among the Chitonian gods and is often depicted in tombs. Also, since she is one of the koutrophoros goddesses, she had been associated with childbirth and abundance. Eros is another entity, frequently encountered in ancient texts and archaeological remains. It is generally defined as the god of love and cupid. From its first appearance to the Roman Period, it has undergone many iconographic changes. Aphrodite and Eros were often depicted together. In this study, it was aimed to scientifically evaluate 17 figurines and 2 ivory plates themed Aphrodite and Eros, presented at Eskişehir Eti Archeology Museum. First of all, the historical geography of Eskişehir province was researched and the Archaeological studies in the city were included. After that, the cults of Aphrodite and Eros were examined in detail. Finally, the stylistic and typological features of the works in the thesis were evaluated. A catalog of the works had been created and photographs had been presented.