Niğde, Nevşehir ve Eskişehir müzeleri'nde bulunan lüle örnekleri
Ni̇ğde, Nevşehi̇r and Eskişehir museums located in pipe samples
- Tez No: 491015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Müzecilik, Sanat Tarihi, Crafts, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, lüle, tütün, kil, müze, Ottoman, tobacco pipes, tobacco, clay, museum
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Tez kapsamında Niğde Müzesi, Nevşehir Müzesi ve Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi'nde bulunan toplamda 66 adet lüle üzerinde çalışılmıştır. İncelenen lüleler çanak ve kaide biçimlerine göre sınıflandırılmış olup, 9 tip belirlenmiştir. Çanak biçimlerine göre yuvarlak çanaklı, basık yuvarlak çanaklı, silindir çanaklı, torba biçimli çanaklı, dikdörtgen çanaklı, karinalı çanaklı ve lale çanaklı olmak üzere 7 tip tespit edilmiştir. Kaide biçimlerine göre ise disk kaideli ve çiçek biçimli kaideli lüle tipleri olmak üzere 2 tip belirlenmiştir. Ayrıca 2 adet nargile lülesi de çalışılmıştır. Üzerlerinde çeşitli süslemelerin yer aldığı lülelerin hepsi kilden yapılmış olup, yalnızca bir adet lüle bronzdan yapılmıştır. İncelenen lülelerde mühürlü örneklere de rastlanılmıştır. Lüleler genel olarak 17. ile 20. yüzyılın ilk çeyreği arasına tarihlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis a total of 66 pipes were found in the Niğde Museum, Nevşehir Museum and Eskişehir Eti Archeology Museum. The examined pipes were classified according to their bowl and base shapes and 9 types were determined. According to the bowl forms, seven types were identified; rounded bowl, flatten rounded bowl, cylinder bowl, sack like bowl, rectangular bowl, bikonical bowl and lily bowl. According to the base forms, there are two types which disc base and flower like base types. In addition, 2 pieces of water pipes were also worked. All the pipes on which the various or naments are placed are made of clay and made of bronze with only one pipe. Sealed samples were also found in the examined lilies. Pipes are generally dated to the17th and first quarter of the 20th centuries.