Müzelerde insan iskeletlerinin sergilenmesinin müzecilik etiği ve önleyici koruma çalışmaları açısından incelenmesi
An investigation of the exhibition of human skeletons in museums in terms of museum ethics and preventive conservation studies
- Tez No: 851312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖKÇE KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Müzeler, insanların geçmişe olan merakını gidermede önemli rol oynamaktadır. Müzelerde sergilenen insan iskeletleri, insanların ilgisini büyük ölçüde çeken kültür varlıklarıdır. İnsan iskeletleri, geçmişe dair daha fazla bilgi edinilmesine olanak sağlayabilmektedir. Bu nedenle 18. yüzyıldan beri bu kültür varlıkları, müzelerde arkeolojik ve bilimsel amaçlarla korunmakta ve sergilenmektedirler. Müzelerin, insan iskeletlerini bu amaçlar doğrultusunda sergilerken ayrıca özen göstermesi gerekmektedir; çünkü bu kültür varlıkları, insanlar için kişisel, kültürel, sembolik, ruhsal veya dini bir anlam taşıyabilmektedir. İnsan iskeletlerinin sergilenmesi hassasiyet ile yaklaşılması gereken bir konu olup, sergilemenin saygılı olmasına ve koruma çalışmalarına önem gösterilmesi gerekmektedir. Kemikler büyük ölçüde dayanıklı kültür varlıklarıdır; ancak yanlış bir önleyici koruma uygulanırsa kolay bir şekilde zarar görebilmektedir. Bu yüzden bu kültür varlıkları, uygun koşullar altında depolanmalı ve sergilenmelidir. Bu çalışmanın amacı, müzelerde bulunan insan iskeletlerinin önleyici korumasının bilinçli bir şekilde yapılmasına ve bu kültür varlıklarını sergilerken etik boyutlarının düşünülerek hareket edilmesine katkı sağlamaktır. Bu çalışma kapsamında, arkeoloji müzelerine odaklanılarak iletişim sağlama imkanı bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi ve Bolu Müzesi ile görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Museums play an important role in satisfying people's curiosity about the past. Human skeletons exhibited in museums are cultural assets that attract people's attention to a great extent. Human skeletons can provide more information about the past. For this reason, these cultural assets have been preserved and exhibited in museums for archaeological and scientific purposes since the 18th century. Museums must take additional care when exhibiting human skeletons for these purposes; because these cultural assets can have personal, cultural, symbolic, spiritual or religious meaning for people. Exhibition of human skeletons is a matter that must be approached with sensitivity, and attention should be paid to the exhibition being respectful and conservation efforts. Bones are largely durable objects; However, it can be easily damaged if incorrect preventive protection is applied. Therefore, these cultural assets should be stored and exhibited under appropriate conditions. The aim of this study is to contribute to the conscious preventive protection of human skeletons in museums and to act by considering the ethical dimensions when exhibiting these cultural assets.
Benzer Tezler
- Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerde insan kaynakları bölümünün oluşturulması önerisi (A.B.D örneği)
The proposition of constitution of human resources department at the museums which are affiliated by Turkish Ministry of Culture and Tourism (some samples which are applied in U.S.A)
METEHAN TOKGÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
MüzecilikYıldız Teknik ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. FETHİYE ERBAY
- Müzelerde artırılmış gerçeklik uygulamaları: Sakıp Sabancı müzesi örneği
The augmented reality applications in museums: A case study at Sakıp Sabancı museum
HANDAN AYTEKİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
MüzecilikDokuz Eylül ÜniversitesiTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİLÜFER KOÇAK
- Müzelerde iç mimari tasarımın teknolojik gerçeklik ile dönüşümü
The transformation of the interior architectural design in museums by technological realities
ÜNSAL ÜNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
İç Mimari ve DekorasyonÇukurova Üniversitesiİç Mimarlık Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
- Müzelerde sanal gerçeklik uygulamaları
Virtual reality applications in the museums
ALİ KEMAL ERTEM
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MüzecilikDokuz Eylül ÜniversitesiMüzecilik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKMAKÇI
- Müzelerde çocuklara yönelik etkinlikleri
Facilities for children at museum
SEDA HASSAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Eğitim ve Öğretimİstanbul Kültür ÜniversitesiSanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET ÜSTÜNİPEK