Yetişkinlerde denetim odağı ile hayatta amaç ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between locus of control and purpose in life among adults
- Tez No: 740569
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: denetim odağı, pekiştireç, içten denetim, dıştan denetim, hayatta amaç, hayatın anlamı, hayat, Locus of control, reinforcement, internal locus of control, external locus of control, purpose in life, meaning of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Denetim odağı, bireylerin dışarıdan aldıkları pekiştireçlerin kendi kontrolü dahilinde mi yoksa kendileri haricinde dışarıdan bir güç sayesinde aldıklarını algılaması ile ilgilidir. Bu bağlamda iç denetim odağı yüksek olan insanlar, aldıkları pekiştireçlerin nedenlerini kendilerine bağlarken dış denetim odağına sahip insanlar ise bu pekiştireçlerin kendilerinden değil de kader, şans, tesadüf veya daha güçlü kişiler tarafından verildiğini algılamaktadırlar. Hayatta amaç ise bireyin kişisel anlamını arama motivasyonu ve hayatta bazı hedefleri yerine getirmek için bireyin sahip olduğu arzu şeklinde tanımlanmaktadır. Araştırmanın amacı yetişkinlerde denetim odağı ile hayatta amaç arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Bu bağlamda, Üsküdar Üniversitesi'nde okuyan üniversite öğrencileri arasında seçilen 150 öğrenciye anket dağıtılmıştır. Yapılan ankette Rotter Denetim Ölçeği ve Hayatta Amaç Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre denetim odağı ile hayatta amaç arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Locus of control is the level of belief that an individual has a control over his or her life and the reinforcements received. In this context, people who are high on internal locus of control tend to perceive that they have control over their actions and their consequences; and people who are high on external locus of control tend to perceive their lives and actions are controlled by outer sources such as luck, coincidence, fate and powerful people. Purpose in life refers to search of meaning of life and the motivation to accomplish the life goals. In the current study, the relationship between locus of control and purpose in life was examined. For this puporse, 150 students from Uskudar University were recruited and handled questionnaires. The questionnaire involved Rotter Locus of Control Scale and Purpose in Life Scale. According to statistical analysis, there is no significant relationship between locus of control and purpose in life.