Banka kredilerinin dış ticaret üzerindeki etkileri: Konvansiyonel ve katılım bankaları açısından değerledirilmesi
The effects of bank loans on foreign trade: Evaluation for conventional and participation banks
  1. Tez No: 740635
  2. Yazar: ELİF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GEDİZ ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım bankacılığı, Dış ticaret, İhracat, Finansal sektör, ARDL yöntemi, Participation banking, Foreign trade, Export, Financial sector, ARDL methods
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Katılım bankacılığı hem dünyada hem de Türkiye'de hızlı bir şekilde gelişmektedir. Sermaye katılımı esasına dayalı olarak faaliyetlerini gerçekleştirilen katılım bankacılığı, dini inançlar nedeniyle atıl duran fonları finansal sisteme aktarılmasına imkân sağlamaktadır. Tahsis edilen fonlar üretim ve ticaret için kullanılmakta, bu durum verimliliği ve yatırımları arttırmaktadır. Literatürde katılım bankacılığı ve ekonomik büyüme düzlemindeki ilişkiyi inceleyen çok fazla çalışma bulunmasına rağmen, katılım bankacılığının ekonomik büyümenin önemli bir itici gücünü oluşturan ihracat üzerindeki etkisine odaklanan kısıtlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, 2005:12-2020:09 dönemi için Türkiye'de katılım bankacılığının dış ticaret üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmada katılım bankacılığının dış ticaret üzerindeki etkisinin incelenmesinde, kısa ve uzun dönem katsayı tahmin sonuçlarının elde edilmesine imkân sağlayan dağıtılmış gecikmeli otoregresif model (ARDL) kullanılmıştır. Analizden elde edilen sonuçlar, uzun dönemde mevduat ve katılım bankaları kredi hacminin dış ticaret hacimlerinde pozitif yönlü bir etki olduğunu belirtmektedir. Aynı zamanda, mevduat bankalarının ihracata sağladığı katkının katılım bankalarına göre daha yüksektir. Kısa dönemde ise, mevduat ve katılım bankalarının dış ticaretin gelişiminde oynadıkları rolü birbirine benzerdir ve ihracata pozitif katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, katılım bankalarının İslami fonları finans piyasasına çektiğini ve reel sektöre olumlu katkılar sağladığını göstermektedir. Dolayısıyla katılım bankacılığının gelişimini sağlayacak politikaların uygulanması, genel ekonominin sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda oldukça fazla öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Participation banking is developing rapidly both in the world and in Turkey. Participation banking, which operates based on equity capital, enables to transfer idle funds due to religious beliefs to the financial system. The allocated funds are used for production and trade, which increases productivity and investments. Although there are many studies in the literature examining the relationship between participation banking and economic growth, there are limited studies focusing on the effect of participation banking on exports, which is an important driver factor of economic growth. In this direction, the purpose of the thesis is to investigate the impact of participation banking on foreign trade in Turkey for the period 2005:12-2020:09. In the thesis, the autoregressive lag-distributed model (ARDL) to enable short-run and long-run estimation results is used to analyze the role of participation banking on foreign trade. The results indicate that deposit and participation banks' loan volume have a positive effect on foreign trade in the long-run. However, the contribution of deposit banks to export is higher than the participation banks. In the short-run, the role of deposit and participation banks in the development of foreign trade is similar and they contribute positively to exports. The findings imply that participation banks attract Islamic funds to the financial market and make positive contributions to the real sector. Therefore, the implementation of policies that will ensure the development of participation banking is important in terms of economic sustainability.