Cerrahi olmayan periodontal tedavide destekleyici TZF ve i-TZF uygulamalarının DOS IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG ve RANKL düzeylerine etkisi
The effects of adjunctive prf and i-PRF applications on GCF IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG, and RANKL levels in non-surgical periodontal therapy
  1. Tez No: 998254
  2. Yazar: İREM ÖZCEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE LÜTFİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Trombositten Zengin Fibrin, Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavi, Dişeti Oluğu Sıvısı, IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG, RANKL, Periodontitis, Platelet-Rich Fibrin, Non-Surgical Periodontal Therapy, Gingival Crevicular Fluid, IL-1β, TNF-α, IL-6, OPG, RANKL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada periodontitisli bireylerde cerrahi olmayan periodontal tedaviye (PT) destek olarak periodontal ceplere lokal trombositten zengin fibrin (TZF) ve enjekte edilebilir TZF (i-TZF) uygulamalarının periodontal iyileşmeye etkisinin dişeti oluğu sıvısı (DOS) IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG ve RANKL düzeylerindeki değişimler ve klinik ölçümler üzerinden incelenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmaya 14 sistemik ve periodontal sağlıklı, 42 sistemik sağlıklı periodontitisli birey dahil edildi. Periodontitisli bireyler randomizasyon yöntemiyle yalnızca PT, PT+TZF ve PT+i-TZF olmak üzere üç gruba ayrıldı. Klinik ölçümler tedavi başlangıcında ve tedavi sonrası 2., 4. ve 6. hafta kontrollerinde kaydedildi. DOS örnekleri başlangıçta, 2. ve 6. hafta kontrollerinde elde edildi. ELISA yöntemiyle DOS IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG ve RANKL seviyeleri tespit edildi. Bulgular: PT'ye kıyasla hem PT+TZF hem de PT+i-TZF gruplarında sondalama cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi (KAS) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla klinik iyileşme elde edildi. KAS açısından PT+TZF grubunda PT+i-TZF grubuna kıyasla anlamlı derecede daha fazla iyileşme saptandı. DOS IL-1ß, TNF-α, IL-6, OPG ve RANKL düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi, 6. hafta ölçümlerinde OPG/RANKL oranı PT+TZF ve PT+i-TZF gruplarında PT grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Sonuç: TZF ve i-TZF uygulamaları, cerrahi olmayan periodontal tedavinin etkinliğini artırarak ek klinik faydalar sağlamıştır. TZF'nin i-TZF'ye göre daha etkili olduğu görülmüş olup, her iki materyalin de cerrahi olmayan periodontal tedavide destekleyici ajanlar olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the impact of platelet-rich fibrin (PRF) and injectable PRF (i-PRF) applied adjunctively to non-surgical periodontal therapy (NSPT) on periodontal healing in individuals with periodontitis, based on changes in gingival crevicular fluid (GCF) levels of IL-1β, TNF-α, IL-6, OPG and RANKL as well as clinical measurements. Materials and Methods: The study included 14 systemically and periodontally healthy individuals and 42 systemically healthy periodontitis patients. Periodontitis patients were randomly allocated into three groups: NSPT alone, NSPT+PRF and NSPT + i-PRF. Clinical parameters were recorded at baseline and at the 2nd, 4th, and 6th-week follow-up visits. GCF samples were collected at baseline, and at the 2nd and 6th weeks. Levels of IL-1β, TNF-α, IL-6, OPG and RANKL in GCF were quantified using ELISA. Results: Compared with NSPT alone, both NSPT+PRF and NSPT+i-PRF groups demonstrated significantly greater improvements in probing depth (PD) and clinical attachment level (CAL), with the improvement in CAL being significantly higher in the NSPT+ PRF group than in NSPT+ i-PRF. GCF IL-1β, TNF-α, IL-6, OPG and RANKL levels showed no statistically significant differences among the groups. However, the OPG/RANKL ratio at the 6-week evaluation was significantly higher in both NSPT+ PRF and NSPT+ i-PRF groups compared with the NSPTonly group. Conclusion: PRF and i-PRF applications provided additional clinical benefits by enhancing the effectiveness of non-surgical periodontal therapy. PRF appeared to be more effective than i-PRF; however, both materials may serve as valuable adjunctive agents in non-surgical periodontal treatment.