Dişeti büyümesi tedavisinde enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin kullanılarak yara iyileşmesindeki etkinliğini değerlendirmek
Valuation of its effectiveness in wound healing using injectable thrombocyte-rich fibrin in the treatment of gingival growth
- Tez No: 744681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ CANSIN KARAKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: E-TZF, gingivektomi, VEGF, FGF-10, İ-PRF, gingivectomy, VEGF, FGF-10
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gingivektomi ve gingivoplasti ameliyatı sonrası enjekte edilebilen trombositten zengin fibrin (E-TZF) uygulamasının erken dönem yara iyileşmesine etkisini değerlendirmekti. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü tek kör olarak planlanan çalışmada 46 hastaya gingivektomi ve gingivoplasti ameliyatı uygulandı. Ameliyat sonrası E-TZF uygulanan bölgeler, kontrol bölgeleriyle karşılaştırıldı. 3.,7., 14. ve 21. günde modifiye Manchester skar skalası (MMS) ile Landry,Turnbull ve Howley (LTH) indeksi kullanılarak yara iyileşmesi değerlendirildi. Ağrıyı ölçmek için 7 günlük visual analog skalası (VAS) kullanıldı. Bulgular: Kontrol grubunun 3.,7.,14.,21. günlerde mira-2 tone ile boyanma miktarı test grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Kontrol grubunun 3., 7., 14. ve 21. günde LTH indeksi değerleri test grubundan anlamlı düzeyde düşük, MMS skalası değerleri test grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu.Vaskuler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) değeri başlangıç,2.hafta. ve 3.haftalarda, fibroblast büyüme faktörü-10 (FGF-10) değeri 2. ve 3.haftalarda kontrol grubunda test grubundan anlamlı seviyede yüksek bulundu. Sonuç: Gingivektomi ve gingivoplasti oparasyonları sonrası E-TZF uygulamasının yara iyileşmesi üzerine olumlu etkilerinin olduğu tespit edildi. Bununla birlikte FGF-10 ve VEGF değerlerinin kontrol grubunda daha yüksek çıkması kontrol grubunda yara iyileşmesinin daha yavaş olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of injectable-platelet rich fibrin (İ-PRF) application on early wound healing after gingivectomy and gingivoplasty surgery. Materials and Methods: In the randomized controlled single-blind study, 46 patients underwent gingivectomy and gingivoplasty. Postoperative İ-PRF applied regions were compared with control regions. 0th,3rd,7th,14th. and at day 21, the surgical area was stained with mira-2-tone and evaluated in the ImageJ program. Wound healing was evaluated using the modified Manchester scare (MMS) scale and Landry,Turnbull and Howley (LTH) index on days 3, 7, 14, and 21. The 7-day visual analog scale (VAS) was used to measure pain. Results: 3rd, 7th, 14th, 21st of the control group. The amount of staining with mira-2 tone was found to be significantly higher than the test group on days. LTH index values of the control group on the 3rd, 7th, 14th and 21st days were significantly lower than the test group, and MMS scale values were significantly higher than the test group. VEGF value at baseline, 2nd week. In the 2nd and 3rd weeks, FGF-10 value was found to be significantly higher in the control group than the test group in the 2nd and 3rd weeks. Also, the FGF-10 value was significantly higher in the test group than the control group at the beginning. Conclusion: It was determined that İ-PRF application had positive effects on wound healing after gingivectomy and gingivoplasty operations. However, higher FGF-10 and VEGF values in the control group may be due to slower wound healing in the control group.