Periapikal lezyona sahip, kök gelişimini tamamlamış dişlerde periapikal kanama indüksiyonu, L-TZF ve i-TZF ile gerçekleştirilen rejeneratif endodontik tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü klinik çalışma
Comparison of regenerative endodontic procedures using periapical bleeding induction, leukocyte-and platelet rich fibrin (L-PRF), and injectable platelet rich fibrin (i-PRF) in mature teeth with apical periodontitis: A randomized controlled clinical trial
- Tez No: 944816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA UĞUR AYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rejeneratif endodontik tedavi, apikal periodontitis, trombositten zengin fibrin, periapikal kanama indüksiyonu, postoperatif ağrı, istenmeyen diş renklenmesi, PAİ, i- TZF, L-TZF, Regenerative endodontic treatment, apical periodontitis, platelet-rich fibrin, periapical bleeding induction, postoperative pain, tooth discoloration, Periapical Index, i-PRF, L-PRF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kök gelişimini tamamlamış, apikal periodontitisli daimi dişlerde uygulanan farklı rejeneratif endodontik tedavi (RET) protokollerinin—periapikal kanama indüksiyonu (PKİ), lökosit ve trombositten zengin fibrin (L-TZF) ve enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-TZF)—radyografik doku iyileşmesi, postoperatif ağrı düzeyleri ve diş renklenmesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı'na başvuran, kök gelişimini tamamlamış, nekrotik pulpalı ve periapikal radyolüsensi gösteren tek köklü daimi dişlere sahip, sistemik olarak sağlıklı 14– 57 yaş aralığındaki bireyler arasından dahil edilme kriterlerine uygun olan 51 hasta randomize edilerek dahil edildi. Tüm klinik prosedürler tek bir operatör tarafından iki seansta uygulandı. İlk seansta, lokal anestezi ve rubber dam izolasyonu sonrasında kanal şekillendirme Reciproc Blue (VDW; Mün)h, Almanya) sistemine göre yapıldı; ardından %2 sodyum hipoklorit (Cerkamed Chlorax)de; Cerkamed, Cerkamed Company, Stalowa Wola, Polonya) ve serum fizyolojik ile sırasıyla 5'er dakika irrige edilen kanallar, kalsiyum hidroksit medikaman ile doldurularak geçici olarak kapatıldı. Üç hafta sonra yapılan ikinci seansta semptomsuz vakalara; PKİ grubunda #25 K tipi eğe (Dentac; Öncü Dental Tıbb) Malz. İnş. Taah. Enerj) San. ve Dış T)caret A.Ş., İstanbul, Türk)ye) ile periapikal kanama indüklenerek, L-TZF grubunda santrifüjle elde edilen fibrin membranı kanal içine yerleştirilerek, i-TZF grubunda ise düşük hızda santrifüjle elde edilen enjekte edilebilir jel formundaki materyal kök kanalına uygulanarak biyolojik doku iskelesi oluşturuldu. Tüm gruplarda, rejeneratif doku iskelesi materyalinin üzerine yaklaşık 3 mm kalınlığında Biodentine (Septodont, Sa)nt-Maur-des- Fosses, Fransa) uygulanarak koronal bariyer sağlandı ve ardından dentin bonding ajan ile izole edilip üst restorasyon kompozit rezin ile tamamlandı. Radyografik değerlendirmeler işlem öncesi ve postoperatif 6. ayda alınan periapikal radyografiler üzerinden Periapikal İndeks (PAİ) skoru kullanılarak yapıldı. Klinik ağrı değerlendirmesi, Numeric Rating Scale (NRS) aracılığıyla 1., 3., 7., 28., 31. ve 35. günlerde hastalar tarafından kaydedildi. Renklenme değerlendirmesi, spektrofotometre ile işlem öncesi ve 6. ayda gerçekleştirilerek ΔE değeri hesaplandı. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilerek, uygulanan RET protokollerinin radyografik iyileşme, postoperatif ağrı düzeyi ve renklenme üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Bulgular: Tüm RET gruplarında 6. ay PAİ skorlarında başlangıca kıyasla anlamlı azalma gözlendi (p < 0.05), ancak gruplar arasında PAİ değerlerindeki değişim açısından fark bulunmadı (p > 0.05). PKİ grubunda postoperatif ağrı 1. ve 28. günlerde, i-TZF grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksekti (p < 0.05). L-TZF grubunda 28. günde ağrı seviyesi diğer zaman dilimlerine göre daha yüksek bulundu (p < 0.05). Tüm gruplarda zaman içinde ağrı düzeylerinde anlamlı azalma saptandı. Diş renklenmesi açısından, üç grupta da ΔE değerleri < 3.3 olarak tespit edilerek klinik olarak fark edilebilir renk değişimi oluşmadığı belirlendi. Renk değişimi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p > 0.05). Sonuç: RET, apikal periodontitisli ve kök gelişimini tamamlamış dişlerde etkili bir iyileşme sağlamaktadır. Tüm yöntemler benzer radyografik iyileşme sağladı. Postoperatif ağrı açısından PKİ grubu belirli günlerde daha yüksek kaydedildi. Diş renklenmesi, dentin bonding ajan uygulaması sayesinde klinik düzeyde fark edilmeyecek ölçüde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to comparatively evaluate the effects of three different regenerative endodontic treatment (RET) protocols—periapical bleeding induction (PBI), leukocyte- and platelet-rich fibrin (L-PRF), and injectable PRF (i-PRF)—on radiographic healing, postoperative pain levels, and tooth discoloration in mature permanent teeth diagnosed with apical periodontitis. Materials and Methods: Fifty-one systemically healthy patients aged between 14 and 57 years, presenting with single-rooted, necrotic permanent teeth with radiographically evident apical lesions, were recruited and randomly assigned to three treatment groups. All clinical procedures were performed by a single operator in two visits. In the first visit, following local anesthesia and rubber dam isolation, root canal instrumentation was completed using the Reciproc Blue system (VDW, Munich, Germany). The canals were irrigated with 20 mL of 2% sodium hypochlorite (Cerkamed Chloraxide; Cerkamed, Stalowa Wola, Poland) and 20 mL of saline, then medicated with calcium hydroxide and sealed temporarily. In the second visit, asymptomatic teeth received one of the following RET protocols: PBI was performed using a #25 K-file (Dentac, Istanbul, Türkiye) to induce bleeding; in the L-PRF group, a centrifuged fibrin membrane was inserted into the canal; and in the i-PRF group, a low-speed centrifuged injectable PRF gel was delivered to the canal. In all groups, a 3 mm layer of Biodentine (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, France) was applied over the scaffold as a coronal barrier, followed by placement of a dentin bonding agent and definitive composite restoration. Radiographic evaluation was performed preoperatively and at the 6-month follow-up using the Periapical Index (PAI). Postoperative pain was recorded using the Numeric Rating Scale (NRS) on days 1, 3, 7, 28, 31, and 35. Color change (ΔE) was measured using a spectrophotometer before treatment and at 6 months. All data were statistically analyzed to compare the radiographic, symptomatic, and esthetic outcomes among the three RET protocols. Results: All RET protocols resulted in a statistically significant reduction in PAI scores at 6 months compared to baseline (p < 0.05), with no significant differences among the groups (p > 0.05). Postoperative pain in the PBI group was significantly higher on days 1 and 28 compared to the i-PRF group (p < 0.05), while the L-PRF group showed significantly elevated pain on day 28 relative to other time points (p < 0.05). A general trend of pain reduction over time was observed in all groups. Tooth discoloration analysis revealed ΔE values < 3.3 in all groups, indicating no clinically perceptible color change. No significant intergroup differences in discoloration were detected (p > 0.05). Conclusion: All three RET approaches were effective in promoting periapical healing in mature permanent teeth with apical periodontitis. While similar radiographic outcomes were achieved across groups, the PBI group exhibited higher postoperative pain at specific time points. Application of a dentin bonding agent appeared to minimize clinically visible tooth discoloration across all protocols.