İnsidental karaciğer metastazı saptananolgularda etiyolojik bulgular ve sağkalıma etkieden faktörler
- Tez No: 740636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİR FURKAN ÇAĞIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, ekstrahepatik, metastaz, primeri bilinmeyen, prognoz, karaciğer fonksiyon testleri, tümör belirteçleri, Liver, metastasis, extrahepatic, unknown primary, prognosis, liver function tests, tumor markers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnsidental Karaciğer Metastazı Saptanan Olgularda Etiyolojik Bulgular ve Sağkalıma Etki Eden Faktörler Giriş: Araştırmamızda insidental karaciğer metastazı saptanan olgularda etiyolojik bulgular ve sağkalıma etki eden faktörler incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne Ocak 2010 – Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran, tanı anında karaciğerde metastaz saptanan 216 hasta, retrospektif olarak incelendi. Önceden bilinen primer malignitesi olan ve kronik viral hepatite bağlı karaciğer yetmezliği olan hastalar çalışmaya dâhil edilmedi. Bulgular: Hastaların yaşı, cinsiyeti, patolojik tümör boyutu, tümörün primer odağı, tümörün histopatolojik alt tipi, tanı için kullanılan görüntüleme yönteminin çeşidi, tümörün karaciğerde anatomik yerleşimi, endoskopik görüntüleme yönteminin çeşidi, tedavi başlangıcındaki toplam HB, NLO, PLT, albümin, T.BİL, D.BİL, AST, ALT, ALP, GGT, LDH, AFP, CEA, PSA, CA 19-9, CA-125, CA 15-3 düzeyleri değerlendirildi. Bu parametrelerin hastaların genel sağkalımı üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmamızda albümin, AST, ALP, LDH, GGT, CA 19-9, T.BİL, D.BİL düzeyleri ile genel sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Genel sağkalıma etkili iyi prognostik faktörler; 65 yaş ve altında olmak, tümörün karaciğerde sağ loba lokalize olması, karaciğerde tek lezyon varlığı, en büyük metastatik tümör çapının 3 cm altında olması, kolorektel kanser tanısı alması sayılabilir. Bununla beraber ekstrahepatik metastaz varlığı ile CA-125 düzeyleri arasında korelasyon izlendi. Sonuçlar: Çalışmamızda hastaların tanı anındaki yaşı, karaciğerdeki patolojik tümör boyutu, tümörün anatomik lokalizasyonu, tümör sayısı, tümörün primer odağı ile albümin, AST, ALP, LDH, GGT, CA 19-9, T.BİL, D.BİL düzeylerinin belirli cut-off değerleri kullanıldığında hastanın sağkalımını ve prognozunu öngörmede kullanışlı olabileceği saptandı. Ayrıca ekstrahepatik metastaz varlığını öngörmede CA- 125'in iyi bir belirteç olabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Etiological Findings in Cases with Incidental Liver Metastasis and Factors Affecting Survival Introduction: In this study, the general characteristics of incidental liver metastasis and the factors affecting survival were investigated. Material and Method: In our study, we retrospectively analyzed 216 patients with metastases in the liver at diagnosis. Patients with previously known primary malignancy and liver failure due to chronic viral hepatitis were excluded from the study. Results: Age, gender, pathologic tumor size, primary focus of the tumor, histopathological subtype of the tumor, type of imaging method used for diagnosis, anatomical location of the tumor in the liver, type of endoscopic imaging method, total hemoglobin (HB), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet (PLT), albumin, total bilirubin (TBIL), direct bilirubin (DBIL), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), gamma-glutamyl transferase (GGT), lactate dehydrogenase (LDH), alpha-fetoprotein (AFP), carcinoembryonic antigen (CEA), prostate-specific antigen (PSA), carbohydrate antigens (CA 19-9, CA- 125, CA 15-3) levels at the first admission were evaluated. The effects of these parameters on overall survival were investigated. In the overall survival analysis, a statistically significant relationship was found between albumin, AST, ALP, LDH, GGT, CA 19-9, TBIL, DBIL levels, and overall survival. Good prognostic factors for overall survival: the age of 65 and below, right hepatic lobe metastasis, solitary hepatic lesion, maximum tumor diameter is 3 cm below, and colorectal tumors. Also, there was a correlation between the presence of extrahepatic metastasis and CA-125 levels. Conclusion: In the present study, it was determined that the age of the patients at the time of diagnosis, pathological tumor size in the liver, anatomical localization of the tumor, number of tumors, the primary focus of the tumor and albumin, AST, ALP, LDH, GGT, CA 19-9, T.BİL, D.BİL levels might be useful in predicting the patient's survival and prognosis when specific cut-off values are used. It was also found that CA- 125 may be a useful marker that predicts the presence of extrahepatic metastasis.