İlkokul öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenmeye ilişkin inançlarının kavramsal değişim yaklaşımıyla incelenmesi (Manisa ili örneği)
Investigation of primary school teachers' beliefs on self-regulated learning with the conceptual change approach
  1. Tez No: 740664
  2. Yazar: SEVCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ OLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, kavramsal değişim teorisi, öğrenme ve öğretme inançları, Self-regulation, conceptual change theory, learning and teaching beliefs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma; ilkokul öğretmenlerinin öz düzenlemeli öğrenmeye yönelik inançlarını kavramsal değişim yaklaşımıyla incelemektir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2020- 2021 Manisa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bulunan 407 ilkokul öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama çalışmaları Covid-19 pandemisi nedeniyle online olarak yapılmıştır. Örneklem seçiminde rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı, (Vosniadou ve diğerleri, 2020) 'nin geliştirdiği“Öğrenme ve öğretme İnançları Anketinden (Beliefs about Learning and Teaching (BALT))”uyarlanmıştır. Ölçeğin Türkçeye çevirisi ana dili İngilizce olan bir dil uzmanı ile eğitim bilim uzmanı tarafından yapılmıştır. Araştırma grubunda olmayan 330 öğrenci üzerinde, demografik verileri test eden sorular da bulunan Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için test-tekrar test ile iç tutarlılık katsayısı yöntemleri kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile Manisa Merkez ilçe ilkokullarından seçilen örneklemde yapılmıştır. Araştırma verileri Yapısal eşitlik modellemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Veri analizlerinde SPSS 25 ve SPSS AMOS 25 programları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme ve öz düzenlenmeli öğrenmeye ilişkin inançları ile öğretmenlerin öğrenme stratejilerinin öğretilebileceğine ilişkin inançları arasında pozitif düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bunun yanı sıra doğrudan aktarım inançları ile öz düzenlemeli öğrenmenin öğrenci başarısını artırdığına ilişkin inançları ve yapılandırmacı inançları arasında da pozitif ilişkiler bulunmuştur. Bu verilerden hareketle geleneksel ve yenilikçi kavramların bir arada bulunmaları öğretmenlerin inanç düzeyleri arasında tutarlı ve tutarsızlıkları bir arada bulundurduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research; The aim of this study is to examine primary school teachers' beliefs about self-regulated learning with a conceptual change approach. The relational scanning model, one of the general scanning models, was used in the research. The universe of the research consists of 407 primary school teachers affiliated with the 2020- 2021 Manisa Provincial Directorate of National Education. Data collection studies in the research were carried out online due to the Covid-19 pandemic. A random sampling method was used in sample selection. The data collection tool was adapted from the“a Beliefs about Learning and Teaching (BALT)”developed by (Vosniadou et al., 2020). The translation of the scale into Turkısh was made by a native English speaker and an education scientist. Exploratory and Confirmatory Factor Analysis, including questions testing demographic data, was applied to 330 students who were not in the research group. For the reliability of the scale, test-retest and internal consistency coefficient methods were used. The validity and reliability studies of the scale were carried out with the 3rd and 4th-grade students of Celal Bayar University Faculty of Education and the sample selected from Manisa Merkez district primary schools. Research data were analyzed by the Structural equation modeling method. SPSS 25 and SPSS AMOS 25 programs were used in the data analysis. As a result of the research, positive significant relationships were found between teachers' beliefs about constructivist learning and self-regulated learning and teachers' beliefs that learning strategies can be taught. In addition, positive correlations were found between direct transfer beliefs, self-regulated learning increases student achievement, and constructivist beliefs. Based on these data, the coexistence of traditional and innovative concepts shows that teachers have consistent and inconsistent belief levels.