Muhammed Avvâme'nin Tedribu'r-Râvî tahkikindeki hadis ilmi ile ilgili değerlendirmeleri
Muhammad Avvâme's evaluations on the science of hadith in the work of Tedribu'r-Râvi
- Tez No: 740721
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîs Usûlü, Tedribu'r-râvî, Suyûtî, Muhammed Avvâme, Tahkîk, Hadith Method, Tadrîb ar-Râwî, al-Suyûtî, Muhammad Avvâme, Tahqîq
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İbnü's-Salâh (ö. 643/1245)'ın Mukaddime isimli eseri, hadis usulü ilminde kendisinden sonraki âlimleri ciddi anlamda etkilemiştir. Nitekim bu âlimlerden biri olan Nevevî (ö. 676/1277), önce bu esere bir takım ilavelerle İrşâdü Tullâbi'l-Hakâik adlı ihtisârını yazmış daha sonra bu eseri de et-Takrîb ve't-Teysîr adıyla bir kez daha muhtasar hale getirmiştir. Bu çalışmada, et-Takrîb ve't-Teysîr üzerine İmam Suyûtî'nin (ö. 911/1505) yazmış olduğu,“Tedribu'r-râvî fi şerhi Takribi'n-Nevâvî”isimli eseri üzerine Muhammed Avvâme'nin yapmış olduğu adeta bir şerhi andıran tahkîk çalışması ele alınmıştır. Böylelikle Avvâme'nin Tedribu'r-Râvî özelindeki Hadis ilmi ile ilgili değerlendirmeleri çıkarılarak araştırmacıların istifadesine sunulmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The work of Ibn al-Salah (d. 643/1245) named Muqaddimah seriously influenced the scholars after her in the science of hadith methodology. As a matter of fact, al-Nawawi (d. 676/1277), one of these scholars, with the thought of preparing a hadith method book that students can easily memorize, wrote the Muqaddimah of Ibn al-Salah with some additions under the name of Irshâd Tullâb Al-Haqâiq ila Ma'rifah Sunan Khayr Al-Khalâiq. Later, she made this work concise with the name of at-Tagrîb wa at-Taysîr li-Ma'rifah Sunan al-Bashîr an-Nadhîr. In our study, one of the important and comprehensive hadith methodology works written by Imam al-Suyûtî on at-Tagrîb wa at-Taysîr,“Tadrîb ar-Râwî fî Sharh Tagrîb an-Nawawî”is examined. In addition, in the study, the evaluations of Muhammad Avvâme, one of the important hadith scholars, about the science of hadith in the Tahqîq study named Tadrîb ar-Râwî were discussed.