'El-Mîzân fî Tefsîri'l Kur'ân' isimli eserde bilimsel tefsir yöntemi
Scientific tafsir method in the 'al-Mizan fi Tafsiri'l-Quran'
  1. Tez No: 740740
  2. Yazar: HATİCE KONUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Tefsir, Tabâtabâî, el-Mîzân fî Tefsîri'l-Kur'ân, Scientific Tafsir, Tabatabai, al-Mizan fi Tafsiri'l-Qur'an
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, çağdaş dönem müfessirlerinden Tabâtabâî'nin“el-Mîzân fî Tefsîri'l-Ḳur'ân”isimli eserinde bilimsel tefsir yöntemi incelenmiştir. Tez; giriş, iki ana bölüm ve sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi belirtilmiş; Tabâtabâî'nin hayatı, eserleri, Mîzân tefsiri ve bilimsel tefsir hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Mîzân tefsirinde bulunan biyoloji, astronomi, fizik, zooloji, coğrafya ve jeoloji bilimlerini kapsayan pozitif bilimlerle bağlantılı bilimsel açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde sosyal bilimlerle bağlantılı toplumsal, felsefî, tarihî ve ekonomi ile ilgili bilimsel incelemeler konu edilmiştir. Bölümlerde ele alınan konular başka kaynaklarla desteklenmiştir. Sonuç kısmında ise araştırma hakkında genel bir değerlendirme yapılarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the scientific interpretation method in the work of Tabatabai, one of the contemporary period commentators, named“al-Mizan fi Tafsiri'l-Qur'an”was examined. The thesis consists of four parts; introduction, two main bodies and conclusion. In the introduction, subject, purpose, importance and method of the research are stated; information is given about Tabatabai's life, works, Mizan interpretation and scientific interpretation.. In the first chapter, scientific explanations retaled to positive sciences including biology, astronomy, physics, zoology, geography and geology in the Mizan commentary are given. In the second part, scientific studies related to social, philosophical, historical and economics related to social sciences are discussed. The topics covered in the chapters are supplemented by other sources. In the conclusion part, a general evaluation about the research is made and suggestions are given.