Mesane ağrı sendromu/interstisyel sistit tanısı olan kadın hastalarda hidrodistansiyon ile birlikte uygulanan intradetrüsör onabotulinumtoksin-A enjeksiyonunun cinsel işlev üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of intradetrusor onabotulinumtoxin-A injection on sexual function in female patients diagnosed with bladder pain syndrome/interstitial cystitis
- Tez No: 740771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OMER GÜLPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane Ağrı Sendromu, İnterstisyel Sistit, Botoks, Cinsel İşlev Bozukluğu, Ağrı, Bladder Pain Syndrome, Interstitial Cystitis, Botox, Sexual Dysfunction, Pain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Konvansiyonel tedavilerden fayda görmemiş Mesane Ağrı Sendromu/İnterstisyel sistit (MAS/İS) tanılı kadın hastalarda uygulanan İntravezikal Botulinum Toksin tip-A (BTX-A) tedavisinin cinsel işlevler üzerine etkisini belirlemek Metod: Ocak 2020-Nisan 2022 tarihleri arasında MAS/İS tanısı ile BTX-A tedavisi uygulanacak hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar tabakalı randomizasyon tekniği kullanılarak trigon koruyu enjeksiyon (Grup-1) ve trigon dahil edilen enjeksiyon (Grup-2) gruplarına randomize edildi. Toplamda 27 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar preoperatif dönemde ve postoperatif bir ve üçüncü aylarda VAS (Visuel Analog Scale), ICSI (Intersititial Cystitis Symptom Index), ICPI (Intersititial Cystitis Problem Index), FSFI (Female Sexual Function Index) sorgu formları ve 3 günlük işeme günlüğü ile işeme testi ve artık idrar testi (uroflovmetri ve rezidü tayini) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya Grup-1'den yaş ortalaması 40,9 (±9,25) olan 14 hasta, Grup-2'den yaş ortalaması 41,7 (±10,3) olan 13 hasta olmak üzere toplamda 27 hasta dahil edildi. Yirmi yedi hasta için Preoperatif VAS, ICSI, ICPI VE FSFI skorları sırasıyla; 8,95 ± 1,39; 16,21 ± 2,94; 14,38 ± 2,27 ve 15,92 ± 3,73 saptandı. Postoperatif 1.ayda VAS, ICSI, ICPI ve FSFI skorları sırasıyla; 3,47±2,94; 7,14±3,97; 6,47±3,95 ve 22,41±5,02 saptandı. Postoperatif 3.ayda ise 2,69±3,18; 5,79±5,08; 5,79±4,95 ve 24,41±6,06 saptandı. Tedavi ile 4 değişkende de istatistiksel anlamlı iyileşme izlendi (p0,05). Sonuç: Konvansiyonel tedavilere yanıtsız MAS/İS tanılı kadın hastalarda intravezikal BTX-A tedavisi etkili ve güvenli bir tedavidir. Tedavi cinsel işlevlere de olumlu katkı sağlamaktadır. Enjeksiyonlara trigonun dahil edilmesi tedavi yanıtı açısından fark yaratmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the effect of Intravesical Botulinum Toxin type-A (BTX-A) treatment on sexual functions in female patients with Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis (BPS/IC) who had not responded to conventional treatments. Method: Patients who has been treated with BTX-A with the diagnosis of MAS/IS between January 2020 and April 2022 were included in the study. Patients were randomized to the trigone sparing injection (Group-1) and trigone-included injection (Group-2) groups using the stratified randomization technique. A total of 27 patients were included in the study. The patients were evaluated with VAS (Visuel Analog Scale), ICSI (Intersititial Cystitis Symptom Index), ICPI (Intersititial Cystitis Problem Index), FSFI (Female Sexual Function Index)questionnaires and 3-day voiding diary, uroflowmetry and residue determination in the preoperative period and in the postoperative first and third months. Results: A total of 27 patients were included in the study, 14 patients with a mean age of 40.9 (±9.25) from Group-1 and 13 patients from Group-2 with a mean age of 41.7 (±10.3). Preoperative VAS, ICSI, ICPI and FSFI scores of 27 patients detected 8.95 ± 1.39, 16.21 ± 2.94, 14.38 ± 2.27, 15.92 ± 3.73, respectively. At postoperative 1st month VAS, ICSI, ICPI and FSFI scores detected 3.47±2.94, 7.14±3.97, 6.47±3.95, 22.41±5.02, respectively. At the 3rd month postoperatively, these scores was 2.69±3.18, 5.79±5.08, 5.79±4.95, 24.41±6.06, respectively. Statistically significant improvement was observed in all 4 variables after treatment (p0.05). Conclusion: Intravesical BTX-A treatment is an effective and safe treatment in female patients with BPS/IC unresponsive to conventional treatments. The treatment also contributes positively to sexual functions. The inclusion of trigone in the injections makes no difference to the treatment response.