Gıda rejimlerinin dönüşümü ve değişimin dinamikleri: Türkiye'de alternatif gıda ağları üzerine bir çalışma
The dynamics of food regimes transformation: A study on alternative food networks in Turkey
  1. Tez No: 740772
  2. Yazar: AYŞE KALAV KÖKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda Rejimleri, Alternatif Gıda Ağları, Topluluk Destekli Tarım, Dayanışma Ekonomileri, Food Regimes, Alternative Food Networks, Community Supportive Agriculture, Solidarity Economies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
İçinde bulunduğumuz neoliberal gıda rejimini; rasyonalitesi, kuralları, işleyişi, üretim ve tüketim modelleri bağlamında analiz eden bu çalışma, neoliberal gıda rejiminin hegemonik hale getirdiği düşünme ve ilişkilenme biçimlerinin ötesindeki yaklaşımları, süreçleri ve deneyimleri alternatif gıda ağları bağlamında ortaya koymaktadır. Alternatif gıda ağlarının oluşum süreçlerini, işleyişini, potansiyellerini ve sınırlılıklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi kapsamında gıda toplulukları/kooperatifleri/kolektifleri ve inisiyatifleriyle ilişkili 24 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, politik, toplumsal, kültürel ve ekolojik boyutlara sahip gıdanın sadece gıda meselesi anlamına gelmediği; aynı zamanda katılımcılık, eşitlik ve dayanışma değerlerinin yeniden üretilebildiği bir ilişkilenme ve deneyim alanı olduğu ortaya çıkmıştır. Toplumsal ve ekolojik hareketlerle ilişkilenerek gelişen alternatif gıda ağları, bu süreçte ekolojik ve toplumsal değerler üretmiştir. Türetici özne, gönüllü emek, dayanışma ekonomileri, topluluk destekli tarım ve katılımcı güvence sistemi bu ağlar aracılığıyla ortaya çıkan veya farklı bağlamlarıyla yeniden düşünülen kavramlardır. Krizler ve belirsizlikler çağında alternatifler yaratmak amacıyla gelişen alternatif gıda ağlarının dönüşümün eşikteki araçları olmasının taşıdığı anlamları; potansiyelleri ve sınırlılıkları bağlamında tartışılmıştır. Şirketleşme, tekelleşme, köylünün işçileşmesi, tüketicinin sağlıklı, iyi ve adil gıdaya ulaşımının zorlaşması boyutlarıyla toplumsal riskleri, endişeleri ve eşitsizlikleri derinleştiren neoliberal gıda rejimine karşı alternatif gıda ağları, pratiğe dayalı etik ve eleştirel bir duruş olarak ele alınmıştır. Bu nedenle, alternatif gıda ağlarının ürettiği ekolojik ve toplumsal değerlerin ve ilkelerin mevcut gıda rejimine karşı alternatifler üretmekte önemli açılımlar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present perspectives, processes and experiences beyond hegemonic ways of thinking which neoliberal food regime unfolds- through analyzing neoliberal food regime in terms of its rationality, rules, production and consumption models. Alternative food networks are discussed within this framework. Qualitative research is used on purpose of revealing the processes, governance, potentials and restrictions of alternative food networks. In-depth interviews are conducted with 24 participants involved in food communities/cooperatives/collectives and initiatives as part of the research sample. As a result of the study, food is re-conceptualized as being more than food not only with its political, social, cultural and ecological connotations but also a relational space in which such social values as participation, equality and solidarity could be reproduced. Building on social and ecological movements, alternative food networks develop ecological and social values within this time period. The subject of prosumer, volunteer labor, solidarity economies, community supported agriculture and participatory guarantee systems are unveiled and recontemplated through building processes of alternative food networks. Emerging on purpose of creating alternatives in the age of crisis and uncertainty, alternative food networks and the meanings they have as regards to the threshold to another food regime are discussed within the context of restrictions and potentials. Alternative food networks are considered as an ethical and critical standpoint based on practise against neoliberal food regime which reinforces social risks, anxieties and unequalities with corporatization, monopoly, depeasantization and consumers' difficulties in achieving healthy, good and fair food. Social and ecological values these networks create are anticipated to have significant potantials to suggest alternatives against current food regime.