Engelli çocuğa sahip annelerin sosyal destek düzeyinin incelenmesi
Examination of the social support level of mothers with disabled children
  1. Tez No: 740786
  2. Yazar: BEYZA NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SARP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Çocuk, Anne, Algılanan Sosyal Destek, Disabled Child, Mother, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, engelli çocuğa sahip annelerin sosyal destek düzeyi ve sosyal destek memnuniyet düzeyinin incelenmesi ve annelerin çevrelerinden aldıkları sosyal desteğin önemini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Küçükçekmece ilçesinde bulunan Küçükçekmece Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe'de öğrenimine devam eden 150 engelli çocuğun annesi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyo-demografik Bilgi Formu ve Yenilenmiş Anne-Baba Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda engelli çocuğa sahip annelerin çocuklarının cinsiyetine göre algılanan sosyal destek düzeyi puanlarında anlamlı farklılık bulunmazken algılanan sosyal destek memnuniyet düzeyi puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmada çocuğun yaşı, annenin yaşı, annenin eğitim düzeyi ve annenin medeni durumunun algılanan sosyal destek ve algılanan sosyal destek memnuniyet düzeyi puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Annelerin aile gelir düzeyi ile algılanan sosyal destek düzeyi puanları arasında anlamlı farklılık bulunurken algılanan sosyal destek memnuniyet düzeyi puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma konusu ile ilgili literatür kaynakları incelenerek elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar ve araştırmalardaki farklılıkların nedenleri tartışılarak gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the social support level and social support satisfaction level of mothers with disabled children and to determine the importance of the social support that mothers receive from their environment. The sample of the research is Küçükçekmece Special Education Practice School III. It consists of the mothers of 150 disabled children who continue their education in Kademe. Socio-demographic Information Form and Revised Parent Social Support Scale prepared by the researcher were used as data collection tools. The data were analyzed using the SPSS 25.0 package program. As a result of the study, while there was no significant difference in perceived social support level scores according to the gender of the children of mothers with disabled children, a significant difference was found in the perceived social support satisfaction level scores. In the study, it was determined that there was no significant difference between the child's age, mother's age, mother's education level and mother's marital status, perceived social support and perceived social support satisfaction level scores. While there was a significant difference between mothers' family income level and perceived social support level scores, it was determined that there was no significant difference between perceived social support satisfaction level scores. The literature resources related to the research subject were examined and compared with the results obtained. Necessary suggestions were made by discussing the researches on the subject and the reasons for the differences in the researches.