Yüksek yapılarda taşıyıcı sistem düzensizliklerinin mimariye etkisi
Carrier in high buildings the effect of system irrigations on architecture
- Tez No: 740850
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Bina Tasarımı, Mimari tasarım, Düzensizlik, Perdeli Sistem, Çerçeve Sistem, Tall Building Design, Architectural design, Irregularity, Curtain System, Frame System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Betonarme yapılarda en yaygın kullanılan taşıyıcı sistemler çerçeveli sistemler (kolon- kiriş döşeme), perdeli sistemler (perde duvarlar- döşeme) ve karma / perde- çerçeve sistemler (perde- kolon- kiriş döşeme ya da perde- kolon- döşeme) olarak belirtilebilir. Genel olarak yapıların en önemli elemanları kuşkusuz düşey taşıyıcı elemanlardır. Yığma yapıların düşey taşıyıcı elemanları taşıyıcı yığma birimlerden oluşan duvarlardır. Betonarme yapılarda kolon ve perde duvar olarak iki ana gurup düşey taşıyıcı eleman bulunmaktadır. Kolonlar kendi içlerinde sargi donatısına bağlı olarak etriyeli ve spiralli olarak iki gruba ayrılmaktadır. Plandaki şekillerine göre de kare, dikdörtgen, dairesel ya da poligon kolon gibi isimler almaktadır. Perde duvarlar da boşluklu ve boşluksuz olarak iki temel guruba ayrılmaktadır. Yüksek yapılarda deprem esnasında oluşan düzensizlikler yapının mimarisine büyük etki etmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle çalışma bilincinde değişimler görülmüştür. Yüksek yapılar gibi son derece dikkat isteyen projelerde değil, daha basit daha az maliyetli projelerde de etkisini hissettirebilir. Bu sayede, çok daha verimli, az maliyetli, sürdürülebilir, hızlı inşa edilebilen, doğru ilerleyen bir planlamaya sahip, gelişmeye ve yeni sistemler ve çözümler üretebilen, doğru bir taşıyıcı sistem-mimari tasarım ilişkisine sahip yapılara ulaşabiliriz. Özellikle gün geçtikçe farklı anlamlar yüklenen yüksek yapılar için bu sistemlerin ve ilişkilerin doğru kurulması son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
The most commonly used carrier systems in reinforced concrete structures can be specified as framed systems (column-beam flooring), curtain-wall systems (shear walls-floor) and mixed / curtain-frame systems (curtain-column-beam flooring or shear-column-slab). In general, the most important elements of the structures are undoubtedly the vertical load-bearing elements. The vertical load-bearing elements of masonry structures are the walls made up of load-bearing masonry units. In reinforced concrete structures, there are two main groups of vertical load-bearing elements as columns and shear walls. Columns are divided into two groups as stirrups and spirals depending on the winding reinforcement. According to their shape in the plan, they are called square, rectangular, circular or polygonal columns. Shear walls are also divided into two basic groups, with and without spaces. Irregularities that occur during earthquakes in high-rise buildings have a great impact on the architecture of the building. With the development of technology, there have been changes in working consciousness. It can make its impact felt not only in projects that require extreme attention such as tall buildings, but also in simpler, less costly projects. In this way, we can reach structures that are much more efficient, less costly, sustainable, can be built quickly, have a correct planning, can develop and produce new systems and solutions, and have a correct carrier system-architectural design relationship. It is extremely important to establish these systems and relations correctly, especially for high-rise buildings, which have different meanings day by day.