Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış bireylerle çalışan öğretmenlerin bilimsel dayanaklı uygulamalar hakkında görüşlerinin incelenmesi
An examination of the opinions of teachers working with individuals diagnosed with special learning disabilities about scientifically based practices
- Tez No: 740891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Bilimsel dayanaklı uygulamalar, Özel eğitim, Special Learning Disabilities, Scientifically based applications, Special education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG), normal veya normalin üstünde bir zekâya sahip olunmasına rağmen okuma, yazma ve matematiksel işlemleri yapmada yaşanan güçlükler olarak tanımlanmaktadır. Dikkat eksikliği, okuma güçlükleri, zayıf motor beceriler, yazma problemleri, sözel dil problemleri, sosyal beceri yetersizlikleri, sayısal becerilerle ilgili problemler ve bilgi işlemleme problemleri özel öğrenme güçlüğü olan çocukların genel özellikleri olarak görülmektedir. ÖÖG'li çocukların öğrenme süreçlerinin etkili bir şekilde desteklenmesi ve sürdürülmesi için öğretmenler tarafından bilimsel dayanaklı uygulamaların (BDU) kullanılması önemlidir. BDU'ların kullanılmasının yetersizlikten etkilenmiş çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkilere ve değişimlere neden olduğunu rapor eden birçok araştırma bulunmaktadır. Diğer bir deyişle yapılan araştırmalar, öğretmenlerin ÖÖG'li çocukların eğitiminde kullanacakları öğretim yöntemlerini doğru bir şekilde uyguladıkları takdirde bu uygulamaların çocukların gelişimlerini destekleyen etkili uygulamalar olduğunu göstermektedir. Bu araştırmada, ÖÖG tanısı almış çocuklarla çalışan öğretmenlerin, ÖÖG'li çocukların eğitimlerinde kullandıkları bilimsel dayanaklı uygulamalar hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Durum çalışması, insanların, belirli bir algı, durum, olay veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve bu algı, durum veya olayı nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmaya İstanbul'un ilçelerine bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görev yapan ve özel öğrenme güçlüğü olan bireylerle çalışan 47 öğretmen katılmıştır. Katılımcıların seçiminde gönüllülük esas alınmış ve ''amaçlı örnekleme'' yöntemlerinden ''kolay ulaşılabilir durum örneklemesi'' kullanılmıştır. Araştırma sonunda, öğretmenlerin bilimsel dayanaklı uygulamalara yönelik olumlu bir yaklaşım sergilemelerine, faydalı bulmalarına ve desteklemelerine rağmen bu uygulamalara yönelik bilgi düzeylerinin düşük ve sınırlı seviyede olduğu aynı zamanda bu uygulamaları çok az sıklıkta kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular dikkate alınarak bu uygulamalara yönelik hizmet içi eğitimlerinin verilmesi, öğretmenlerin BDU'lar hakkında doğru bilgi elde edebilmeleri için bu uygulamaları araştırıp kendilerini geliştirmeleri önerilmektedir. Yine lisans eğitimleri sırasında bu uygulamalara yönelik derslerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A special learning disability (SLD), is defined as difficulties in reading, writing, and performing mathematical operations, despite having a normal or above-normal intelligence. Attention deficit, reading difficulties, poor motor skills, writing problems, language problems, lack of social skills, numerical skills, problems, and characteristics of children with specific learning difficulties are seen as problems of information processing. In order to effectively support and maintain the learning processes of children with SLD, it is important to use scientifically based practices by teachers. There are many studies that report that the use of evidence-based practices (EBP) causes positive effects and changes in the development of children affected by inadequacy. In other words, research shows that if teachers correctly apply the teaching methods that they will use in the education of children with SLD, these applications are effective applications that support the development of children. In this study, it is aimed to examine the opinions of teachers working with children diagnosed with SLD about the scientifically based applications used by children with SLD in their education. In the research, cese study method was used as one of the qualitative research models. Case study is a qualitative research method used to describe people's understanding of a particular perception, situation, event or concept, their emotions, perspectives and how they experience that perception, situation or event. In the research, the data were collected by semi-structured interview technique. 47 Teachers working with individuals with special learning disabilities and working in Special Education and Rehabilitation Centers in Istanbul's districts participated in the study. The selection of the participants was based on volunteerism and 'easily accessible situation sampling' was used from the 'purposeful sampling' methods. At the end of the research, it was concluded that although teachers take a positive approach to scientifically based applications, find them useful and support them, their level of knowledge about these applications is low and limited, and they also use these applications very rarely. It is suggested that in-service trainings for these applications should be given taking into account the findings obtained from the research, and that teachers should investigate these applications and improve themselves in order to obtain accurate information about EBPs. It is also recommended that courses for these applications be given during undergraduate studies.