Onkolojik palyatif bakım kliniğinde bir yıllık sürede yatırılarak izlenen hastaların idrar yolu enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of urinary tract infections of the patients followed up in the oncological palliative care clinic for one YEAR
- Tez No: 740903
- Danışmanlar: DR. TEVFİK TANJU YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, idrar yolu enfeksiyonu, idrar kültürü, Palliative care, urinary tract infection, urine cultur
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Palyatif bakım alan kanser hastalarında, immün sistemlerinin zayıflığına ve hastane koşullarındaki invaziv girişimlerin sıklığına bağlı olarak enfeksiyonlara genel olarak yatkınlık bulunur. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) palyatif bakım hastalarında en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardır. Çalışmamızda palyatif bakım alan hastalardaki idrar yolu enfeksiyonunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza SBÜ İzmir Tepecik Ek Bina Aile Hekimliği Onkoloji Palyatif Bakım Servisi'nde tedavi gören 2019 yılı içerisinde takip ve tedavisi yapılmış ve idrar kültüründe üremesi olan onkoloji hastalarının tümü dahil edilmiştir. Verilerin analizinde SSPS paket programı kullanılmış olup; tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ile belirlenmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin analizinde Pearson ki-kare ve gereğinde Fisher'in Exact testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Çalışmamızda retrospektif olarak; idrar yolu enfeksiyonlarında sık görülen mikroorganizmalar, klinik bulgular, laboratuvar sonuçları, hastanın cinsiyeti, tanı konulan primer kanseri, sonda, katater, nefrostomi bulunup bulunmadığı, üriner sistem patolojisi olup olmadığı ve uygulanan tedaviler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında SBÜ İzmir Tepecik Ek Bina Aile Hekimliği Onkoloji Palyatif Bakım Servisi'nde yatışı olan 387 kişiden idrar kültüründe üremesi olan toplam 55 hasta dahil edildi. Hastaların 34'ü (%61,8) kadın, 21'i (%38,2) erkekti. Çalışmamızda idrar kültür pozitifliği olan hastaların primer kanser tanıları tarandı ve en sık olan primer kanser tanısının 7 (%12,7) kişi ile prostat kanseri olduğu ve 2. sıklıkta 5'er (%9.1) kişi ile over, serviks ve beyin kanseri olduğu saptandı. Çalışmamızda en sık üreyen etken 27 (%49,1) kişi ile Escherichia Coli olarak saptandı. Hastaların klinik bulguları değerlendirildiğinde; 26 (%47,3) kişinin asemptomatik olduğu, 14 (%25,5) kişinin ateş, 12 (%21,8) kişinin disüri, 4 (%7,3) kişinin bulantı-kusma ve 2 (%3,6) kişinin ise karın ağrısı şikayetinin bulunduğu saptandı. Çalışmamızda hastaların 48'inde (%87,3) C-reaktif protein, 50'sinde (%90,9) prokalsitonin yüksekliği tespit edildi. Hastaların kullandığı antimikrobiyal ajanlar incelendiğinde en sık kullanılan ajanın 15 (%27,3) kişi ile Siprofloksasin olduğu saptandı. Tartışma ve Sonuç: Biz çalışmamızda, idrar yolu enfeksiyonun palyatif hasta grubunda yaygın olduğunu gördük. Üriner patoloji ve kataterizasyonun idrar yolu enfeksiyonunu arttırdığını bulduk. İYE tanısı alan hastaların klinik şikayetlerine baktığımızda 26 (%47,3) kişinin asemptomatik olduğu saptadık. Özellikle palyatif hastalarında gerek altta yatan hastalıklarından gerekse almış oldukları tedavilerden dolayı İYE'ye yönelik klinik şikayetler maskelenebilir. Bu nedenle enfeksiyon odak taramalarında bu tür hastalardan idrar kültürünün rutin alınması savunduk.
Özet (Çeviri)
Objective: Cancer patients receiving palliative care are generally prone to infections due to the weakness of their immune systems and the frequency of invasive procedures in hospital conditions. Urinary tract infections (UTI) are the most common bacterial infections in palliative care patients. In our study, it was aimed to evaluate urinary tract infection in patients receiving palliative care. Materials and Methods: All oncology patients who were followed up and treated in 2019, in SBU Izmir Tepecik SUAM Bornova Oncology Center Family Medicine Oncology Palliative Care Service and who had a growth in their urine culture, were included in our study. The SSPS package program was used in the analysis of the data; descriptive statistics were determined by number, percentage, mean, standard deviation. Pearson chi-square and Fisher's Exact test were used in the analysis of the relationships between categorical variables, and Student-t test was used in the analysis of numerical data. Among the factors whose significance was determined, the Logistic Regression Test was performed. The results were evaluated within the 95% confidence interval. In our study, retrospectively; microorganisms frequently seen in urinary tract infections, clinical findings, laboratory results, gender of the patient, primary cancer diagnosed, presence of probe, catheter, nephrostomy, urinary system pathology, and treatments applied were evaluated. Results: A total of 55 patients with urine culture growth from 387 patients hospitalized in SBU Izmir Tepecik SUAM Bornova Oncology Center Family Medicine Oncology Palliative Care Service between 01.01.2019 - 31.12.2019 were included in our study. Thirty-four (61.8%) of the patients were female and 21 (38.2%) were male. In our study, primary cancer diagnoses of patients with urine culture positivity were screened and it was found that the most common primary cancer diagnosis was prostate cancer with 7 (12.7%) individuals, and ovarian, cervix and brain cancers were the second most frequent with 5 (9.1%) individuals. . In our study, Escherichia coli was found to be the most common reproducing agent with 27 (49.1%) individuals. When the clinical findings of the patients were evaluated; it was found that 26 (47.3%) persons were asymptomatic, 14 (25.5%) persons had fever, 12 (21.8%) persons had dysuria, 4 (7.3%) persons had nausea-vomiting and 2 (3.6%) persons had abdominal pain. In our study, it was detected that 48 (87.3%) of the patients had increased C-reactive protein and 50 (90.9%) of the patients had increased procalcitonin levels. When the antimicrobial agents used by the patients were examined, it was determined that the most frequently used agent was Ciprofloxacin with 15 (27.3%) people. Discussion and Conclusion: In our study, we found that urinary tract infection was common in the palliative patient group. We found that urinary anomaly and catheterization increased urinary tract infection. When we looked at the clinical complaints of the patients diagnosed with UTI, we found that 26 (47.3%) people were asymptomatic. Clinical complaints of UTI can be masked, especially in palliative patients, due to both their underlying diseases and the treatments they have received. For this reason, we advocated routine urine culture should be collected from such patients in infection focus screening.