Topraktan azotobakteri izolasyonu ve izolatlarının mikrobiyal gübre olarak kullanılması
Isolation of azotobacter from soil and use of isolates as microbial fertilizer
  1. Tez No: 740923
  2. Yazar: SÜLEYMAN YUVAKGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Azotobacter vinelandii, marul, mikrobiyal gübre, Azotobacter vinelandii, lettuce, microbial fertilizer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Adana ilinin Seyhan, Çukurova ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen bakla bitkisinin rizosferinden izole edilen ve azot fikse edebilme özelliğine sahip Azotobacter vinelandii bakterisi marul bitkisi yetiştiriciliğinde mikrobiyal gübre olarak kullanılmıştır. Marul, tesadüfi bloklara deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak, her tekerrürde (parsel) 60 bitki olacak şekilde dikimi yapılmıştır. Her parselde (9,6 m2 /parsel) 3 sıra, sıralar arası 40 cm ve sıra üzeri 40 cm, parsel arası 100 cm olacak şekilde ayarlanmıştır. Mikrobiyal gübre 200 (g/da) ve 400 (g/da) olacak şekilde dikim sırasında, dikimden sonra 3 hafta arayla olmak üzere toplam da 4 kez bitki kök kısmına verilmiştir. Kontrol grubuna göre A.vinelandii uygulanan parsellerdeki marul boyu (cm), marul eni (cm) ve ortalama marul ağırlığında (kg/ 10 başta), verim (kg/parsel), verim (kg/da) ve maruldaki yaprak sayısında (adet) artış tespit edilmiştir. Yapılan istatistiksel sonuçlar doğrultusunda kontrol grubuna göre A.vinelandii uygulanan parsellerdeki marullarda N (%), P (%), K (%), Ca (%), Mg (%), Fe (ppm), Zn (ppm), Mn (ppm) ve Cu (ppm) değerlerinde artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Azotobacter vinelandii bacteria, which is isolated from the rhizosphere of the broad bean plant grown in Seyhan, Çukurova and Sarıçam districts of Adana province and has the ability to fix nitrogen, was used as a microbial fertilizer in lettuce cultivation. Lettuce was planted in randomized blocks in a trial design with 4 replications, with 60 plants in each replication (plot).In each plot (9.6 m2 / plot), 3 rows are arranged so that the distance between the rows is 40 cm, the rows are 40 cm, and the plots are 100 cm apart.Microbial fertilizer 200 (g/da) and 400 (g/da) was applied to the root part of the plant 4 times during planting, 3 weeks apart after planting. Lettuce length (cm), lettuce width (cm) and average lettuce weight (kg/10 heads), yield (kg/plot), yield (kg/da) and leaf number (pieces) in A.vinelandii treated plots compared to the control group. an increase has been detected. In accordance with the statistical results, N (%), P (%), K (%), Ca (%), Mg (%), Fe (ppm), Zn (ppm), Mn (ppm) and Cu in the lettuce in A.vinelandii treated plots compared to the control group. (ppm) values were increased.