Effects of geostatistical methods on modelling of different mine reserve types
Jeoistatistiksel yöntemlerin farklı maden rezerv türlerinin modellenmesine etkileri
- Tez No: 740932
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN YUSUF YÜNSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Madencilik, jeoistatistik, kömür, altın, kriging, simülasyon, GSLIB, mining, geostatistics, coal, gold, kriging, simulation, GSLIB
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bir ülkenin kalkınması ve ilerlemesi, yeraltı ve açık ocak kaynaklarının doğru değerlendirilmesine, bunların bilimsel ve ekonomik yöntemlerle analizi ve üretilmesine bağlıdır. Çünkü yaşamı aktif ve işlevsel kılan araç ve malzemelerin %99'u doğal kaynaklardan, özellikle madenlerden sağlanmaktadır. Kısacası hammadde potansiyelleri ülkelerin en önemli güçleridir ve kalkınma ve kalkınmanın dayanacağı gerçek kaynaklardır. Bu çalışmada iki farklı maden rezerv yatak tipi analiz edilmiştir. Bunlardan biri kömür yatağıdır. Kömür yatakları havza tipi yatak şeklinde bulunur. Başka bir deyişle, bu tip yataklar, geniş ölçekli alan üzerinde bir katman tipi dağılım tipi sergiler ve kalite parametreleri ve kalınlık açısından (eşdeğer dağılıma yakın) keskin değişiklikler göstermezler. İkinci veri seti ise altın (Au), bakır (Cu), kurşun (Pb) ve çinko (Zn) madenlerinden oluşmakta olup, homojen olmayan bir veri dağılımı sergileyen porfiri bir yatak tipi sunmaktadır. Çalışma, kriging ve simülasyon tekniklerini kullanarak iki farklı madencilik türünün jeoistatistik analizlerini ve haritalamasını kapsamaktadır. Bu çalışmanın bir sonucu olarak, farklı tip yataklı madencilikte jeoistatistik araçların uygulama sonuçları değerlendirilmiştir. Hesaplamalar açık kaynak kodlu yazılım olan GSLIB tarafından gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, kriging temelli yöntemlerin, keskin değişiklik göstermeyen maden yataklarında oldukça uygun olduğunu, buna karşın simülasyonun ise keskin yerel değişikliklerin gözlemlendiği yerlerde çok daha sağlıklı sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The development and progress of a country depends on the proper evaluation of underground and open pit resources, their analyses and production by scientific and economic methods. Because, 99% of the tools and materials that make life active and functional are provided from natural resources, especially from mines. In short, raw material potentials are the most important power of countries and are the real sources on which development and development will be based. In this study, two different mining reserve bedding type are analysed. One of them is coal bed. Coal beds are found in the form of basin type bedding. In other words, this type of bedding exhibits a layer type distribution type over large scale area and do not show sharp changes in terms of quality parameters and thickness (close to uniform distribution). The second data set consists of gold (Au), copper (Cu), lead (Pb) and zinc(Zn) mine which presents a porphyric bedding types exhibiting a non-uniform distribution of data. The study covers the geostatistical analyses and mapping of two different mining types using kriging and simulation techniques. As a results of this study, the application results of the geostatistical tools in different type bedded mining is assessed. The calculations are carried out by an open-source software GSLIB. Results reflected that kriging based methods are rather suitable in mining beds showing no sharp changes whereas simulation is giving much healthier results in where suddenly local changes are observed.