Acil servisten hastanemize yatırılan ve PCR Testi ile COVID-19 (+) olduğu saptanan hastaların başvuru early warning skoru (EWS) ve QSOFA skorlarının hasta prognozunu öngörme kabiliyetlerinin karşılaştırılması
Comparison of ews and QSOFA in predicting the prognosis of COVID-19 positive patients hospitalized from emergency department
  1. Tez No: 740967
  2. Yazar: MEHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, early warning skor, qSOFA, COVID-19, early warning score, qSOFA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Acil Servisten Hastanemize Yatırılan Ve PCR Testi İle COVID-19 (+) Olduğu Saptanan Hastaların Başvuru Early Warning Skoru (EWS) ve QSOFA Skorlarının Hasta Prognozunu Öngörme Kabiliyetlerinin Karşılaştırılması Amaç: COVID-19 2020 yılında tüm dünyayı etkilemeye başlayan ve günümüze kadar etkileri devam eden viral bir pandemidir. Bu enfeksiyon hakkındaki bilgilerimiz her gün artmaktadır. COVID-19 hastalarının acil servisteki (AS) yönetimi hala belirsizdir. Early warning skoru (EWS) ve quick sequential organ failure assessment (qSOFA) skorları acil servislerde çoğu zaman kullanılmaktadır. Bu çalışmada COVID-19 hastalarında EWS ve qSOFA skorlamalarını karşılaştırmayı amaçladık. Metod: 10 Nisan 2020 ve 17 Nisan 2020 tarihleri arasında COVID-19 tanısı alıp yatışı yapılan 63 tane Covid-pozitif hastayı değerlendirdik. Tüm hastalar için hem EWS, hem de qSOFA skorlarını hesaplayıp yatış verilen yere göre (servis veya yoğun bakım ünitesi [YBÜ]), yatış süresine göre ve sonuçlanma şekline göre karşılaştırdık. Sonuç: EWS'nin yatış süresi ile pozitif korelasyonu mevcuttu fakat qSOFA ile yatış süresi arasında ilişki yoktu. YBÜ yatış oranı yüksek hesaplanan EWS ve qSOFA skoru olan hastalarda yüksek bulundu. Servis yatışı yapılan hastalarda ortalama EWS skoru 1.39'du, ve bu skor YBÜ yatışı yapılmış olan hastalarda 5.7 olarak bulundu. Bu skorlar anlamlı şekilde farklı bulundu (p=0.000). Taburcu edilen hastalarda ortalama EWS skoru 1.6 olarak bulundu, ölen hastalarda ise bu skor 11.7 olarak bulundu (p = 0.01). Bu değerler qSOFA için sırasıyla 0.06 ve 2.25 olarak bulundu. Tartışma: Hem qSOFA hem de EWS skorları yatış yerini ve mortaliteyi tahmin etmede kullanılabilir fakat EWS skorunun COVID-19 hastalarında yatış süresini tahmin etmede üstünlüğü vardır.
Özet (Çeviri)
Comparison of EWS and QSOFA in Predicting the Prognosis of Covid 19 Positive Patients Hospitalized From Emergency Department Objective: COVID-19 is a viral pandemic that has affected the whole world in 2020. Our knowledge about this infection is improving each day. The emergency department (ED) management of COVID-19 patients is still unclear. Early warning scores (EWSs) and quick sequential organ failure assessment (qSOFA) are widely used scores in the ED. In this study we aimed to compare EWSs and qSOFA scores in COVID-19 patients. Methods: We evaluated patients diagnosed and hospitalized with COVID-19 between 10 April 2020 and 17 April 2020, including 63 COVID-19-positive patients. We calculated both EWSs and qSOFA scores for all patients and compared them by hospitalization unit (clinic or intensive care unit (ICU)), hospitalization length, and outcome. Results: EWSs were positively correlated with hospitalization length, but we couldn't find a relationship between qSOFA and hospitalization length. The ICU hospitalization rate increases with high EWSs AND qSOFA scores. The mean EWS of patients hospitalized in the inpatient clinic was 1.39, and that of patients hospitalized in the ICU was 5.7. These scores were significantly different (p=0.000). The mean EWS of the patients who were discharged from the hospital was 1.6, and that of the exitus patients was 11.7 (p = 0.01). These values were 0.06 and 2.25 for qSOFA, respectively. Conclusion: Both qSOFA and EWSs can predict the hospitalization unit and mortality, but EWSs are superior in determining the hospitalization length of COVID-19 patients.