Yerel kamu politikası oluşum sürecinde sivil toplum örgütlerinin rolü: Hatay örneği
The role of non-governmental organizations in the local public policy formation process: The case of Hatay
  1. Tez No: 741083
  2. Yazar: EBRAR SİNES MARATOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Yerel Kamu Politikası, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Public Policy, Local Public Policy, Local Administrations, Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kamu politikası, hükümetler tarafından toplumun beklentilerini karşılamayı hedefleyen; izlenecek politikayı belirleyip uygulamaya koyma ve ardından uyguladığı politikalarla kamuoyunu ikna etmeye çalışma sanatıdır. Kamu politikalarında hedef kitle uluslararası, ulusal ve yerel anlamda değişmektedir. Yerel kamu politikası, kamu politikasının bir parçasıdır. Yerel kamu politikası hedef kitlesinin,“belirli bir bölgenin yerel nüfusu”ile ilgili olmasından dolayı ulusal ve uluslararası kamu politikasından ayrılmaktadır. Yerel yönetimler, yerel kamu politikalarını uygulama yeteneğine sahip en yetkili idari organlardır. Bununla birlikte birçok aktör yerel kamu politikalarına etki etmektedir. Politika oluşturma süreçlerinde çok aktörlü yapının sağlıklı bir şekilde oluşturulması demokrasinin bir parçası olarak görülmektedir. Katılımcılığın geliştirilmesi ve daha hesap verilebilir uygulamaların çoğaltılması toplum yararına geliştirilecek politikaların oluşmasına zemin hazırlayan önemli unsurlardır. Bu bağlamda Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) toplum ile devlet arasında önemli bir köprü olduğu görülmüştür. Halkın isteklerinin politika yapıcılara iletilmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Nitel bir araştırma yöntemi içeren çalışmada, STK'ların Hatay ili üzerinden faaliyet alanlarına göre yerel kamu politikasındaki rolü incelenmiş ve ortaya konmuştur. Saha çalışması kısmında, Hatay çapındaki STK'ları faaliyet alanlarına göre ayırarak; yerel kamu politikalarındaki rollerini, katılımları konusunda engelleyen-kolaylaştıran unsurları, yerel yönetimler tarafından ne kadar dikkate alındıkları ve finansal yeterliliklerini ölçecek birtakım sorular yardımıyla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public policy, aimed at meeting the expectations of society by governments; It is the art of determining and implementing the policy to be followed and then trying to persuade the public with the policies it implements. The target audience in public policies varies internationally, nationally and locally. Local public policy is part of public policy. Local public policy differs from national and international public policy in that its target audience relates to the“local population of a particular region”. Local governments are the most authoritative administrative bodies capable of implementing local public policies. However, many actors influence local public policies. The sound creation of a multi-actor structure in policy making processes is seen as a part of democracy. Developing participation and increasing more accountable practices are important factors that pave the way for policies to be developed for the benefit of society. In this context, it has been seen that Non-Governmental Organizations (NGOs) are an important bridge between society and the state. It is known that it plays an important role in communicating the wishes of the public to policy makers. In the study, which includes a qualitative research method, the role of NGOs in local public policy according to their field of activity over the province of Hatay has been examined and revealed. In the fieldwork part, by separating the NGOs across Hatay according to their fields of activity; In-depth interviews were conducted with the help of some questions to measure their role in local public policies, the factors that hinder and facilitate their participation, how much they are taken into account by local governments, and their financial adequacy.