Rehberli-sorgulamaya dayalı öğretimin öğrencilerin kavramsalanlama, sorgulayıcı öğrenme becerileri ve öğrenme stillerine etkisinin incelenmesi
An examination of the effect of guided-inquiry-based instruction on conceptual understanding, inquiry learning skills, and learning styles of students
- Tez No: 741091
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA KAZANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberli-Sorgulamaya Dayalı Öğretim, Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri, Öğrenme Stilleri, Kavramsal Anlama, Fen Bilimleri Eğitimi, Guided-Inquiry-Based Instruction, Inquiry Learning Skills, Learning Styles, Conceptual Understanding, Science Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu araştırmanın amacı, rehberli-sorgulamaya dayalı öğretim yaklaşımının 7. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlama, sorgulayıcı öğrenme becerileri ve öğrenme stillerine olan etkisini belirlemek ve öğrencilerin rehberli-sorgulamaya dayalı öğretim sürecine yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada, nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı ve bir durumu farklı açılardan analiz etmeye olanak sağlayan karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Açımlayıcı sıralı desenin doğası gereği araştırmada ilk aşamada nicel, ikinci aşamada nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Nicel verilerin toplandığı birinci aşamada model olarak ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel veriler için deney grubunda yer alan öğrenciler ile yarı yapılandırılmış mülakat formundan elde edilen veriler kullanılmıştır. Ayrıca, öğrenme stilleri ile kavramsal anlama testi arasında sorgulayıcı öğrenme becerisinin aracılık etkisinin incelenmesi amacıyla yapısal eşitlik modellemesinden yararlanılmıştır. Araştırmaya, 2020-2021 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Elazığ ilçe merkezinde yer alan bir ortaokulda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri katılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna ait örneklemi; 35'i deney ve 35'i kontrol olmak üzere toplam 70, nitel boyutuna ait örneklem ise uygulama sonunda deneysel işlem sürecine katılan 12 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma, fen bilimleri dersinin“Işığın Soğrulması ve Aynalar”konularında yürütülmüş olup, altı hafta uygulama süreci ve iki hafta veri toplama süreci olmak üzere toplam sekiz hafta sürmüştür. Bu süreçte deney grubundaki derslerde rehberli-sorgulamaya dayalı öğretim yaklaşımına uygun olarak hazırlanan etkinlikler yürütülürken; kontrol grubundaki derslerde ise mevcut öğretim programı uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Sorgulayıcı Öğrenme Becerisi Ölçeği (SÖBÖ) ve Öğrenme Stilleri Ölçeği (ÖSÖ) ile araştırmacı tarafından geliştirilen Kavramsal Anlama Testi (KAT) ve yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna ilişkin elde edilen veriler, SPSS paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinden elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin kavramsal anlama, sorgulayıcı öğrenme becerileri sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme stilleri sontest puanlarının da deney grubu lehine anlamlı farklılık gösterdiği ve işbirlikli ve rekabetçi öğrenme stillerinin baskın olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel bulgularına göre, deney grubu öğrencilerinin rehberli-sorgulamaya dayalı öğretim yaklaşımına ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Rehberli-sorgulamaya dayalı öğretim yaklaşımına göre yürütülen öğrenme ortamı ile ilgili öğrenciler; sorgulayıcı öğrenme becerilerini geliştirdiğini, bilim insanlarının çalışma yöntemlerini anlama, etkinlik süreci içerisinde alternatif fikirler üreterek neden-sonuç ilişkisi kurma, çözüm yolları arama, öğrendiklerini sentezleyip modellemesinde kolaylık sağlayarak bilimsel yollar kullanma vb. süreçlerde yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca bu öğretim yaklaşımı ile öğrenciler; eğlenceli, etkileşimli ve özgür bir sınıf ortamı sunulduğunu ve iş birliğine dayalı öğrenme sürecine yönelik becerilerini geliştirdiğini savunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of guided-inquiry-based instruction approach on conceptual understanding, inquiry learning skills, and learning styles of 7 th grade students and to reveal the opinions of students on the guided-inquiry-based instruction process. In the research, the exploratory sequential design, one of the mixed method designs in which quantitative and qualitative data are used together and allows to analyze a situation from different perspectives, was applied. Due to the nature of the exploratory sequential design, quantitative research design was adopted in the first stage, and qualitative research design was adopted in the second stage. In the first stage of collecting quantitative data, quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used as a model, and data obtained from the semi-structured interview form with the students in the experimental group for qualitative data. In addition, structural equation modeling was used to examine the mediating effect of inquiry learning skill between learning styles and conceptual understanding test. 7th grade students studying in a secondary school located in Elazig district center participated in the research in the spring term of the 2020-2021 academic year. The sample of the quantitative dimension of the research consists of 70 students, 35 of whom are experimental and 35 of whom are control, and the sample of the qualitative dimension consists of 12 students who participated in the experimental process at the end of the practice. The research was carried out on the subjects of“Absorption of Light and Mirrors”in the science course and lasted for a total of eight weeks; six weeks for the practice process and two weeks for the data collection process. In this process, while the activities prepared in accordance with the guided-inquiry-based teaching approach were carried out in the lessons in the experimental group, the current curriculum was applied in the lessons in the control group. Inquiry Learning Skills Scale (ILLS) and Learning Styles Scale (LSS), Conceptual Understanding Test (CUT) developed by the researcher, and semi-structured interview form were used to collect research data. The data obtained regarding the quantitative dimension of the research were analyzed using the SPSS package program. According to the findings obtained from the quantitative data of the study, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group between the conceptual understanding and inquiry learning skills posttest scores of the students in the experimental and control groups. In addition, it was seen that students' learning styles posttest scores differed significantly in favor of the experimental group, and cooperative and competitive learning styles were dominant. According to the qualitative findings of the study, it was determined that the experimental group students had positive opinions about the guided-inquiry-based teaching approach. In the learning environment carried out according to the guided-inquiry-based teaching approach, the students stated that they develop their inquiry learning skills, understand the working methods of scientists, establish cause-effect relationships by producing alternative ideas during the activity process, seek solutions, use scientific methods by making it easier to synthesize and model what they have learned, etc. In addition, students argued that with this teaching approach, a fun, interactive, and free classroom environment is offered and that they develop their skills for the collaborative learning process.