Gebeliğe bağlı stres üriner inkontinansı olan kadınların yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the quality of life of women experiencing pregnancy-induced stress urinary incontinence
  1. Tez No: 741127
  2. Yazar: KÜBRA BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERİMAN ÇAĞLAYAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, İnkontinans, Stres Üriner İnkontinans, Üriner İnkontinans, Yaşam Kalitesi, Stress Urinary Incontinence, Quality of Life, Pregnancy, Incontinence, Urinary Incontinence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma gebeliğe bağlı stres üriner inkontinansı olan kadınların yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı desende olan araştırma Kasım 2019-Ekim 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji servisinde yatmakta olan kadınlar ile yapıldı. Araştırmanın örneklemini 153 kadın oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen kadınlara“Kişisel Bilgi Formu”ve“İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği(I-QOL)”uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 24 programı kullanılarak, ortalama, stansart sapma, yüzdelik dağılımlar alındı. Verilerin istatistiksel karşılaştırılmasında Shapiro-Wilk, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalamasının 55,67±12,36 olduğu, %86,9'nun evli olduğu, %71,2'sinin herhangi bir işte çalışmadığı,%31,4'ünün 3 doğum yaptığı, %87,6'sına doğumları sırasında vakum ya da forseps uygulanmadığı, %80,4'ünün normal doğum yaptığı saptandı. Gebeliğe bağlı stres üriner inkontinansı olan kadınların yaşam kalitesi ölçeği toplam puan ortalaması 64,00 ± 18,43 olarak belirlendi. İnkontinans yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından; davranışların sınırlandırılması alt boyut puan ortalaması 66,05 ± 17,05, psiko-sosyal etki alt boyut puan ortalaması 55,37 ± 19,53, sosyal izolasyon alt boyut puan ortalaması ise 66,00 ± 20,04 olarak tespit edildi. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda gebeliğe bağlı stres üriner inkontinansı olan kadınların yaşam kalitelerinin ortalamanın üzerinde olduğu belirlendi. Bu nedenle üriner inkontinansı olan kadınların tanı ve tedavi için yönlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research has been carried out with the aim of evaluating the quality of life of women experiencing pregnancy-induced stress urinary incontinence (SUI). Materials and Methods: The research utilizing a descriptive questionnaire was conducted with the female participants staying in the gynecology department of Umraniye Training and Research Hospital, University of Health Sciences between November, 2019 and October, 2021. The sampling of the study constitutes 153 women in total. The participants of the study filled out“Personal Information Form”and“Incontinence Quality of Life Questionnaire (I-QOL)”. In data analysis part, the software program SPSS 24.0 was employed and mean score, standard deviation and percentage distribution of data were analyzed. Shapiro-Wilk, Mann Whitney U and Kruskall Wallis tests were used for the statistical comparison of data. Results: The findings of the study have revealed that the average age of the participants was 55,67±12,36, the 86,9% of them were married, 71,2% of them were unoccupied, 31,4% of them gave birth, 87,6% of them did not undergo forceps or vacuum-assisted delivery, and 80,4% of them had vaginal birth. The average score in the quality of life questionnaire of women experiencing pregnancy-induced stress urinary incontinence was 64,00 ± 18,43. As for the sub-dimensions of incontinence quality of life questionnaire, the average of restricting movements was 66,05 ± 17,05, psycho-social effect was 55,37 ± 19,53, and social isolation was 66,00 ± 20,04. Conclusion:In the light of these findings, the research has revealed that pregnancy-induced stress urinary incontinence has a medium effect on the quality of life of women. Considering this effect, urinary incontinence is of capital importance with regard to guiding women for diagnosis and treatment.