Kendi tanıklığında Âşık Sarıcakız monografisi
Âşik Sarıcakız's monograph with her own testimony
  1. Tez No: 741148
  2. Yazar: FIRAT ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü kültür geleneği, kadın âşık, İlkin Manya, Âşık Sarıcakız, Oral culture tradition, Ashik, Ashik Tradition, İlkin Manya, Âşık (Poet) Sarıcakız
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Türk edebiyatı içerisinde oluşturulan tasnifte sözlü kültür geleneğine kadar uzanan âşık edebiyatı Türk kültürü ve bu kültürün yarattığı dilin zenginliklerini içerisinde var eden önemli bir edebiyattır. Âşıklık geleneği kültür varlığımızın önemli bir bölümünü oluşturur. Âşık edebiyatı ozan-baksı geleneğinin değişime uğramasıyla yeni bir biçim kazanmıştır. Âşıklık, geçen zamanın tecrübesiyle biçimlenmiş, kendine ait kuralları, geleneksel yapısı dinamik olan bir gelenektir. Kültürel aktarım bağlamında âşıklık, günümüzdeki değerlerin geleceğe aktarılmasında da önemli bir taşıyıcı rolüne sahiptir. Âşık Sarıcakız âşıklık geleneğinin yaşatılmasına ve devam ettirilmesine çalışan önemli kadın âşıklarımızdandır. Yazdığı şiirlerin yanında oluşturduğu arşivi ve kadın âşıklar üzerine yaptığı çalışmasıyla geleneğin izlerini sürmeye devam etmiştir. Gelenek içerisinde birçok önemli âşık ile aynı mecliste yer alması çalışmanın önemini daha da arttırmıştır. Âşık Sarıcakız'ın öğretmen kimliğinin yanında gençlik döneminde atletizm ve aletli jimnastik alanında önemli başarılar elde etmesi tesadüfî değildir. Çok yönlü olmasıyla dikkat çeken Âşık Sarıcakız halk edebiyatı içinde de bu kişiliğini devam ettirmiştir. Şiirlerinde toplum sorunlarını ele almış, yaşadıklarını da eleştirel bir biçimde dile getirmiştir. Şiirlerini oluştururken hayatta yaşadıklarını kaleme aldığını söyleyen Âşık Sarıcakız, tecrübelerini şiire başarıyla aktarmıştır. Âşık Sarıcakız'ın Türkiye ve yurt dışındaki yaşamı, erkek egemen bir geleneğin içinde bir kadın âşık olarak var olma ve kendine yer bulma çabası çalışmamızda ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Âşık Sarıcakız'ın hayatı ve sanatı, onun özenle sakladığı fotoğraflar ve gazete kupürleri Âşık Sarıcakız'ın kendi tanıklığı ışığında değerlendirilmiş; yazdığı şiirler ise biçim ve üslûp açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ashik literature, which dates back to the tradition of oral culture in the classification created in Turkish literature, is an important literature that exists within the richness of Turkish culture and the language created by this culture. The tradition of“Ashik”forms an important part of our cultural existence. Ashik literature has acquired a new form with the change of the“bard-baksi”tradition. The term,“Ashik”is a tradition that has been formed by the experience of the past time, has its own rules, its traditional dynamic structure. In the context of cultural transference, Ashik tradition also plays an important role in transferring present-day values to the future. Âşık Sarıcakız is one of our important female poets who has tried to keep the tradition alive and maintain it. In addition to the poems she has written, she has continued to follow the traces of the tradition by her academic studies on other female poets and self- created archive.The fact that she took part in the same assembly with many important poets in the tradition increased the importance of the study. It is no coincidence that Âşık Sarıcakız was engaged in athletics during her youth and achieved significant success in this field as well as her identity as a teacher. Âşık Sarıcakız, who is noted for her versatile personality, has continued this characteristic in folk literature. In her poems, she addressed the problems of society, and also expressed her experiences critically. Âşık Sarıcakız has successfully transferred her experiences to her poetry by stating that her own life experiences had a great impact on her poems. Âşık Sarıcakız's life in Turkey and abroad, her endevaours to exist as a female poet in a male-dominated tradition and trying to find a place for herself have been discussed in detail in our study. Âşık Sarıcakız's life and art have been evaluated in the light of the photographs and newspaper clippings she has carefully kept; the poems he has written have been analzyed in terms of form and style.