Bir değer olarak sabır kavramı ve öğretimi
The concept and teaching of patience as a value
- Tez No: 741167
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Sabır Değeri, Metot, Öğretmenler, Tutum Değişikliği, Religious Education, Patience, Method, Teachers, Attitude Change
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, öncelikle Kur'an-ı Kerim, Hadisler ve diğer kaynaklarda detaylı bir şekilde ele alınan sabır kavramı üzerinde durulmuştur. Sonra sabır konusunun somutlaştırılarak çocuklara öğretilmesi ile ilgili çalışma yapılmıştır. Çalışmada farklı yöntem ve teknikler kullanılarak sabır değerinin öğretimi ile ilgili ders planları sunulmuştur. Bu ders planları uygulanarak öğrencilerin davranışları ölçülmeye çalışılmıştır. Sabır değerinin öğretiminin sağlanması için yapılan deneysel araştırma modelinin kullanıldığı bu çalışma, bundan sonraki çalışmalar için kaynak niteliğindedir. Bu çalışmanın evrenini, Sivas il merkezinde bulunan İlköğretim 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2021-2022 eğitim öğretim yılında Sivas ilinde bulunan bir özel okulda öğrenim gören 7. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma, 54 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”, sabır tutumlarını ölçmek için“Üniversite Öğrencileri Sabır Eğilim Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde uygun istatistik testini belirlemek için varyansların homojenliği Levene's testi yapılmıştır. Yapılan bu testte veriler, normal dağılım gösterdiği için parametrik testler yapılmasına karar verilmiştir. Öğrencilerin şube değişkeni bakımından sabır düzeylerini belirlemek için Anova testi yapılmıştır. Cinsiyet değişkeninin sabır tutumuna etkisini belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklemler t-Testi yapılmıştır. Verilen eğitimin etkisini belirlemek yani öntest sontest farkını belirlemek için Bağımlı Örneklemler t-Testi yapılmıştır. Bu testlerden bulgular elde edilmiştir ve şu sonuçlara ulaşılmıştır: Farklı şubelerde öğrenim gören öğrenciler, başlangıçta benzer tutum düzeylerine sahiptir. Kız ve erkek öğrenciler, sabır konusunda benzer tutuma sahiptir. Araştırmanın bir diğer sonucu da öntest sontest puanları arasındaki farklılaşma durumu ile ilgili olarak verilen eğitimin öğrencilerin sabırla ilgili tutumlarında anlamlı bir artış ortaya çıkardığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, the concept of patience, which is discussed in detail in the Qur'an, Hadiths, and other sources, is emphasized. Then, studies were carried out to embody the subject of patience and teach it to children. lesson plans related to the teaching of patience value were presented by using different methods and techniques in the study. By applying these lesson plans, students' behaviors were tried to be measured. This study, in which the experimental research model is used to teach the value of patience, is a source for future studies. The population of this study consists of 7th-grade primary school students in Sivas city center. The sample of the study consisted of 7th-grade students studying at a private school in Sivas in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 54 students. The research data were obtained by using the“Personal Information Form”to determine the demographic characteristics of the students, and the“University Students Patience Tendency Scale”to measure their patience attitudes. Levene's test for homogeneity of variances has been used to determine the appropriate statistical method in the analysis of the data. Since the data showed normal distribution in this test, it was decided to perform parametric tests. ANOVA test was conducted to determine the students' patience levels in terms of the section variable. Unpaired t-Test was conducted to determine the effect of gender variable on patience attitude. Paired sample t-Test was conducted to determine the effect of the training given, that is, to determine the difference between the pre-test and post-test. The following results were obtained due to findings obtained from these tests: Students studying in different sections have similar attitude levels at the beginning. Boys have similar attitudes toward patience and too girls have similar attitudes toward patience. Another result of the research is related to the differentiation between pre-test and post-test scores. It has been determined that the given education has resulted in a significant increase in students' attitudes towards patience.