Pandemi ve pandemi dışı birimlerdeki sağlık çalışanlarında COVİD-19'un psikolojik etkileri
Psychological effects of COVi̇D-19 on healthcare workers in pandemic and NON-pandemic units
  1. Tez No: 741180
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Emergency Medicine, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Sağlık Çalışanları, Covid-19, Depresyon, Uykusuzluk, Anksiyete, Pandemic, Healthcare Professionals, Covid-19, Depression, Insomnia, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Giriş ve Amaç: Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020' de küresel pandemi ilan edilmiştir. Pandemi servislerinde uzun nöbetler, artan temas riski, yakınlarına bulaştırma korkusu ve salgının mortalitesinin yüksek olması, sağlık çalışanlarında stresi artırmış, fiziksel ve psikolojik sorunların oluşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, sağlık çalışanlarında Covid-19'un psikolojik etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmanın evren ve örneklemini Sivas Numune Hastanesi'nde 55 pandemi dışı ve 55 pandemi servisinde çalışan gönüllü katılımcılar oluşturmuştur. Gönüllülere Koronavirüs Anksiyete Testi (CAS), Uykusuzluk Şiddet İndeksi ve Hasta Sağlığı Anketi-9 (PHQ-9) uygulanmıştır. Veriler SPSS-22 programı kullanılarak kaydedilmiştir. İstatistiksel yöntem olarak İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik testi ya da Tek Yönlü Varyans Analizinden ve Pearsonki-kare testlerinden faydalanıldı. Bulgular: Katılımcıların %49,1'i evli, %50,9'u bekardı. %40 katılımcı çocuk sahibi iken %60 katılımcı değildi. Katılımcıların %6,4'ü lise, %67,3 üniversite, %11,8 yüksek lisans mezunuydu. Çalışma süresi; 0-4 yıl %48,2, 5-9 yıl %21,8, 10 yıl ve üzerinde %30'du. CAS ölçeğinden 0-8 puan %93,6 ve 9 ve üzeri %6,4'tü. Uykusuzluk Şiddeti İndeksi değerlendirildiğinde 0-7 puan %52,7, 8-14 puan %32,7, 15-21 puan %9,1, 22-28 puan %5,5'ti. Sağlık Anketinde; 0-4 puan %30,9, 5-9 puan %31,8, 10-14 puan %18,2, 15-19 puan %7,3, 20-27 puan ise %11,8'di Sonuçlar: Pandemi servisinlerinde çalışanların %85,7'sinde, pandemi dışı servislerde %14,3'ünde şiddetli depresyon saptandı. CAS ölçeği yüksek olanların uyku problemleri fazlaydı. Uykusuzluk Şiddet İndeksi yüksek olanların hepsi pandemi servisi çalışanlarıydı. PHQ-9'da orta derece ve şiddetli depresyona sahip olanların çoğunluğunun pandemi servisinde çalıştığı saptandı. Pandemideki sağlık çalışanları psikolojik olarak desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Covid-19, which emerged in Wuhan, China in December 2019, was declared a global pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020. Long shifts in pandemic services, increased risk of contact, fear of infecting relatives, and high mortality of the epidemic have increased stress in healthcare workers and caused physical and psychological problems. In this study, it was aimed to evaluate the psychological effects of Covid-19 in healthcare workers. Material and Method: The universe and sample of the study consisted of volunteer participants working in 55 non-pandemic and 55 pandemic services in Sivas Numune Hospital. The Coronavirus Anxiety Test (CAS), Insomnia Severity Index and Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) were administered to the volunteers. Data were recorded using the SPSS-22 program. Significance test of difference between two means or One-Way Analysis of Variance and Pearsonchi-square tests were used as statistical methods. Results: 49.1% of the participants were married and 50.9% were single. While 40% of the participants had children, 60% were not. 6.4% of the participants were high school graduates, 67.3% university graduates, 11.8% postgraduate degrees. Workıng tıme ın the professıon; 0-4 years 48.2%, 5-9 years 21.8%, 10 years and above 30%. 0-8 points on the CAS scale were 93.6% and 9 and above were 6.4%. When the sleep scale was evaluated, it was 52.7% for 0-7 points, 32.7% for 8-14 points, 9.1% for 15-21 points, and 5.5% for 22-28 points. In the Health Survey; 0-4 points 30.9%, 5-9 points 31.8%, 10-14 points 18.2%, 15-19 points 7.3%, 20-27 points 11.8% Results: Severe depression was detected in 85.7% of the employees in the pandemic wards and 14.3% in the non-pandemic wards. Those with a high CAS scale had more sleep problems. Those with a high Insomnia Severity Index were all pandemic service workers. It was determined that the majority of those with moderate to severe depression in the PHQ-9 worked in the pandemic ward. Health workers in the pandemic should be supported psychologically.