Osmaniye kent müzesi koleksiyonunda bulunan bir grup metal eserin arkeometrik analizi
Archeometric analysis of a group of metal works in the collection of the Osmaniye city museum
- Tez No: 741182
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Madencilik, Madenler, Osmaniye, Hitit, Arkeometri, Mining, Mines, Osmaniye, Hittite, Archeometry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmamız, Osmaniye Kent Müzesi koleksiyonunda yer alan ve bağış yoluyla temin edilen bir grup metal eserin değerlendirilmesine yöneliktir. Koleksiyonumuzdaki kılıç, kama, hançer, ok ucu, bilezik parçası ve fibula parçasından oluşan, farklı dönemlere ait olan arkeolojik ve etnografik eserler ele alınmış olup bu tez çalışmasında bir arada tanıtılmaktadırlar. Taşınabilir X Işını Floresans (XRF) yöntemi ile eserlere zarar vermeden yüzeyden hasarsız yöntemle analiz çalışması gerçekleşmiştir. Eserlerin kimyasal içerikleri tespit edilerek, bu eserlerin oluşumunda kullanılan elementlerin oranları hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilmiştir. 15 eser üzerinde yapılan analizde 4 eser Tunç olup, Bakır (Cu) % 67,37 ile %46,99 oranları arasında, Kalay (Sn) %29,92 ile %17,98 oranları arasındadır. Bu eserlerin az ve iz oranda demir içerdikleri görülmüştür. 11 eserlerin ana elementi Demir (Fe) olup değerleri %98,14 ile %56,64 oranları arasındadır. Çalışmamız, Anadolu'da kazılarla ortaya çıkarılan ya da münferit olarak bulunmuş metal eserlerin analiz çalışmaları yapılıp yayınlanmış olanlarından faydalanmak suretiyle madenciliğin geçirdiği aşamalara dair bilgilere ulaşmamıza katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate a group of metal works in the collection of Osmaniye City Museum and obtained by donation. Archaeological and ethnographic artifacts belonging to different periods, consisting of swords, daggers, arrowheads, bracelet fragments and fibula fragments in our collection, are discussed and are introduced together in this thesis. With the Portable X-Ray Fluorescence (XRF) method, analysis work was carried out without damaging the surface, without damaging the artifacts. By determining the chemical contents of the artifacts, detailed information about the ratios of the elements used in the formation of these artifacts could be obtained. In the analysis made on 15 artifacts, 4 artifacts are Bronze, Copper (Cu) is between 67.37% and 46.99%, Tin (Sn) is between 29.92% and 17.98%. It has been observed that these artifacts contain little amounts of iron. The main element of 11 artifacts is Iron (Fe), and their values are between 98.14% and 56.64%. Our study contributes to our access to information about the stages of mining by making use of the published ones after the analysis of metal artifacts unearthed or found individually during excavations in Anatolia.