Kökenleri ve sosyokültürel değişim süreçleri açısından Amazighler: 'Fas örneği'
Amazigh in terms of their origins and sociocultral change processes: 'The case of Morocco'
- Tez No: 741257
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİREKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Amazıgh, Değişim sosyal, Kimlik, Kültür, Amazigh, change social, Identity, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Değerleri, gelenekleri ve medeniyet unsurlarını içeren kimlik mimarisinin tasarımına sıkı sıkıya bağlı olan Berberi topluluğu, etnik gerilemelerini ifade eden Kuzey Afrika toplumlarının tarihine derinden kök salmıştır. Ancak, miraslarıyla harmanlanan ve birleşen yabancı kültürlere karışarak yıllar içinde, dil ve sosyal kökeni bakımından safiyetini yitirdi. Berberi toplumu ayrıca çeşitli sosyal ve kültürel seviyelerde bir dizi değişikliğe de tanık oldu. Fas'ın bağımsızlığından günümüze kadar özel siyasi akımlar ve partiler tarafından benimsenen reform hareketleri ortaya çıktı. Bu akım ve partiler, pek çok neden ve farklı amaçlarla, Berberi topluluğunun temel köklerine geri dönülmesi ve mirasının ve kültürel mirasının ihya edilmesi ve kimliğinin korunması ve ona tutunulması gereğini gündeme getirdi. Bütün bunları topluluğa ait gelenek ve göreneklerle ilişkili medeni kalıpları korumak için çeşitli kültürel etkinliklerin uygulanması yoluyla gerçekleşecekti. İşte çalışmamızın ekseninin bunlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Firmly committed to the design of identity architecture that includes values, traditions and elements of civilization, the Berber community is deeply rooted in the history of North African societies expressing their ethnic decline. However, it has lost its purity in language and social origin over the years, mingling with foreign cultures that blended and merged with their heritage. Berber society also witnessed a series of changes at various social and cultural levels. From the independence of Morocco to the present day, reform movements adopted by private political movements and parties have emerged. These movements and parties, for many reasons and for different purposes, brought up the need to return to the basic roots of the Berber community, to revive its heritage and cultural heritage, and to preserve and cling to its identity. All this was to happen through the application of various cultural activities to preserve the civilized patterns associated with the customs and traditions of the community. These are the axis of our work.