Kış kentlerinde kentsel tasarım uygulamalarının, kentli psikolojik sermayesi üzerine etkisinin araştırılması: Erzurum örneğinde incelenmesi
Investigation of the effects of urban design applications in winter cities on urban psychological capital: Investigation of Erzurum
  1. Tez No: 741368
  2. Yazar: PINAR OGUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Tasarım, Tasarım İlkeleri, İnsan Psikolojisi, Psikolojik Sermaye, Erzurum, Urban Design, Design Principles, Human Psychology, Psychological Capital, Erzurum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Amaç: Bu çalışmada kentsel tasarım uygulamalarının insan psikolojisi üzerindeki etkilerini tespit etmek, kentsel mekânların kentli psikolojik sermayesi üzerinde olası etkilerini ortaya koymak, kentlilerin yaşadıkları çevrenin planlama ve tasarımı ile ilgili zihinlerinde oluşan algıyı ölçmek ve insan psikolojik sermayesine etki eden tasarım unsurlarını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada yöntem olarak anket, foto anket ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. İlk aşamada Erzurum kent genelini kapsayan sorular sorulmuştur. Kullanıcı kitlesine dair sosyo- demografik veriler kullanılarak kullanım oranları ve algısal tespitler yapılmıştır. İkinci aşamada belirlenen çalışma alanlarına ait fotoğraflar kullanılarak alanların sosyal ve psikolojik açıdan değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda kış kentlerinde kentsel tasarım uygulamalarının kentlileri fiziksel anlamda etkilemelerinin yanı sıra sosyal ve psikolojik açıdan da etkileyebildiği tespit edilmiştir. İlkeler çerçevesinde planlama ve tasarımı beğenilen alanlarda, kentlilerin daha olumlu duygulara sahip olduğu, olumlu duygulara sahip olduğu mekanları ise daha fazla kullanma eğiliminde oldukları sonucuna varılmıştır. Sonuç: Kış kentlerinde yapılan kentsel tasarım uygulamaları, gündelik hayatta karşılaşılan çevre ve kentsel yapı kentlilerin psikolojik yapısını etkilemektedir. Bu psikolojik etkilenme kentli psikolojik sermayesine, iş hayatına, günlük yaşantısına doğrudan katkı sağlamaktadır. Kent ile insan psikolojisi arasında güçlü bir etkileşim olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to determine the effects of urban design practices on human psychology, to reveal the possible effects of urban spaces on urban psychological capital, to measure the perception of urban residents about the planning and design of the environment they live in, and to determine the design elements that affect human psychological capital. Method: Survey, photo survey and content analysis methods were used in this study. In the first stage, questions covering the whole city of Erzurum were asked. Using socio-demographic data, the function rates and perceptual opinions of the user groups were determined. In the second stage, the social and psychological evaluation of the areas was made by using the photographs of the determined study areas. Findings: As a result of the study, it was determined that urban design practices in winter cities can affect the city dwellers not only physically but also socially and psychologically. It was concluded that in the areas where planning and design practices are favorable within the framework of the principles, the citizens have more positive perceptions and they tend to use such spaces more frequently where they have positive emotions. Results: Urban design practices in winter cities, the environment and urban structure the dwellers encounter in their daily life affect their psychological structure. This psychological influence directly contributes to the psychological capital of the city, businesses and daily life. It is seen that there is a strong interaction between the city and human psychology.