Mu'allakalar ve şerhlerindeki rivâyet farklılıkları
A research about the seven odes' and their commentaries' differences
  1. Tez No: 741369
  2. Yazar: NAZLI ELİF KAŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Arap edebiyatı, Câhiliye şiiri, Muallakat, Classical Arabic literature, Jahiliyya poetry, Muallaqat-The Seven Odes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Bu çalışmada Cahiliye çağı Arap edebiyatının en önemli manzum eserleri olan el-Mu'allakâtu's-Seb' (Yedi Askı)'in; şairlerinin divanlarında geçtiği şekilleri ve bu şiirler için hazırlanmış şerhlerde kayda geçirildiği haliyle aralarındaki rivâyet farklılıkları incelenmiştir. Bu inceleme beyitlerde geçen fiillerin çekim ve zamir farklılıkları, harf-i cerli fiiller, isim ve sıfat tamlamaları, bir veya birkaç beytin bütün yahut kısmî farklılıkları, eş ve yakın anlamlı kelimelerle fonetik olarak benzeyen kelimelerin birbirlerinin yerine kullanımı gibi konular üzerine yapılmış; hakkında çok konuşulan bu şiirlerin durumları ile ilgili netlik kazanması gereken noktalara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Bu tez bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş bölümünde muallakaların doğduğu ortama genel bir bakış sunulmaktadır. Birinci bölümde muallaka şairlerinin hayatlarıyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde muallakalar ve şerhlerindeki rivayet farklılıkları ayrı ayrı tablolar halinde gösterilmektedir. Üçüncü bölümde rivayet farklılıkları genel ve dil bilgisel açıdan sınıflandırılarak değerlendirilmektedir. Sonuç kısmında ise yapılan karşılaştırmalarda ulaşılan sonuçlar, çıkarımlar ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the poems of el-Mu'allakâtu's-Seb', which are the most important poetic works of the Arabic literature in the Age of Jahiliyyah were examined. It was aimed to determine the differences in the Seven Odes and Their Commentaries through this study. There is much to be clear about the status of el-Mu'allakâtu's-Seb' (the Seven Odes) from many perspectives like conjugation and pronoun differences of verbs in couplets,phrasal verbs' usage, noun and adjective phrases, the interchangeability of synonyms and words that are phonetically similar. This thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, there is a geographical, historical and literary overview of the environment in which these poems emerged. In the first chapter, general information about the lives of Seven Odes poets is briefly described. In the second part, the differences in the moallaqat and their annotations are presented in separate tables. In the third part, the differences in the narration are evaluated by categorizing them in general and grammatical terms. In the conclusion, the results, inferences and evaluations reached in the comparisons are given.