Yerel halkın turizm desteğinin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkileri: Gölyazı örneği
Economic, socio-cultural and environmental impacts of residents people's tourism support: Example of Gölyazı
  1. Tez No: 741367
  2. Yazar: CANSU KARAYİĞİT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Gölyazı, Turizm Algısı, Turizmin Etkileri, Turizm Desteği, Yerel Halk, Bursa, Gölyazı, Tourism Perception, Tourism Effects, Tourism Support, Residents People
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hızla gelişmeye devam eden turizm sektörü, toplulukları harekete geçiren, ülkelerin ekonomilerini etkileyen ve toplumların sosyal ve kültürel yaşamlarının şekillenmesinde rol oynayan birden fazla değişkenle ilişkili ve elastik bir özelliğe sahiptir. Bu değişkenlerden biri de yerel halkın turizme verdiği destektir. Turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği bölgelerde sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel etkiler dahil çeşitli etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu etkilere yönelik yerel halk tarafından nasıl destek verildiğini belirlemek; gerek kendilerini turizmin bir parçası olarak hissetmeleri gerekse söz konusu bölgedeki turizm gelişimi ve sürdürülebilmesi açısından önem taşımaktadır. Yerel halkın birbirleri ve toplum ile olan ilişkileri üzerinde rol oynayan turizm desteğinin belirlenmesi aynı zamanda gelecekte oluşturulacak turizm programlarının düzenlenmesine yön verecek bir unsur olarak görülmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Gölyazı yerel halkının turizm hareketlerine verdiği desteği belirleyerek bu desteğin olumlu ve olumsuz ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerini inceleyebilmektir. Bu doğrultuda öncelikle alanyazın incelenip, daha sonrasında Bursa ili Nilüfer ilçesi Gölyazı mahallesinde ikamet eden 365 katılımcıya anket uygulanmıştır. Elde edilen verileri analiz edebilmek amacıyla t-testi, tek yönlü varyans analizi (one-way anova), açıklayıcı faktör analizinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarında yerel halkın turizme göstermiş olduğu destek ile cinsiyet, medeni durum ve yaş değişkeni karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Kadın, bekar ve 18-24 yaş aralığındaki katılımcıların turizme daha fazla destek verdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca kişisel olarak turizmden fazla fayda sağlayan katılımcıların turizme desteklerinin daha fazla olduğu da araştırmanın bir başka sonucudur. Bununla birlikte katılımcıların turizme verdikleri destek ile turizmin etkileri üzerinde anlamlı ve pozitif bir ilişki de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fast-growing tourism industry has a flexible and elastic property associated with multiple variables that mobilize communities, affect countries economies and play a role in shaping the social and cultural lives of communities. One of these variables is the support of resident people to tourism. Various impacts including socio-cultural, economic, and environmental impacts occur in regions where tourism activities take place. Identify how support is being given by resident people for these impacts; They are important both for them to feel themselves as a part of tourism and for the development and sustainability of tourism in the region. The establishment of tourism support, which plays role in the relationship of resident people with each other and community is also seen as driving factor for he establishment of future programs. In this context the aim of this research is to identify the support Gölyazı resident peoples have given to their tourism movements to examine he positive and negative economic, socio-cultural and environmental impacts of this support. Accordingly, firs of all the literature was examined and then a survey was applied 365 participants inhabitant in Gölyazı neighborhood of Nilüfer district of Bursa province. In order to analyze the obtained data, t-testi one- way analysis of variance(one way anova) and explanatory factor analysis were used. In the results of analysis, significant difference was revealed when the support of residents people to tourism and gender, marital status and age variables were compared. It has been revealed that female, single and participants between the ages of 18-24 are more supportive of tourism. In addition, it is another result of research that the participants who personally benefit more from tourism are more supportive of tourism. A meaningful and positive relationship was found between the support given by the participants to tourism and effect of tourism.