18-30 yaş arası bireylerde depresyon ve anksiyete düzeyleri ile affetme ve ruminasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between depression and anxiety levels and forgiveness and rumination levels in individuals between 18-30 years
  1. Tez No: 741385
  2. Yazar: DUYGU BÜŞRA SÜREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Affetme, Ruminasyon, Depresyon, Anksiyete, Forgiveness, Rumination, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerde anksiyete ve depresyon düzeyleri ile affetme ve ruminasyon arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu bağlamda affetme ve ruminasyon sosyodemografik verilere göre incelenmiş, depresyon ve anksiyete ile ilgili ilişkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. 765 kişiden oluşan araştırma grubu, uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 18-30 yaş arası bireylerden oluşmaktadır. Katılımcıların 565'i (%73.9) kadın, 192'si (%25.1) erkek, 8'i (%1) ise diğer cinsiyet gruplarındandır. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Heartland Affetme Ölçeği (HAÖ) ve Ruminatif Düşünme Biçimi Ölçeği (RDBÖ) kullanılmıştır. İstatistik değerlendirmeler SPSS 21.0 IBM paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonunda, affetme ile ruminasyon arasındaki negatif ilişkiye rastlanmıştır. Affetme ve demografik verilerin ilişkilerine bakıldığında, affetmenin yaş, dini inanç, medeni durum ve çalışma durumu ile anlamlı bir ilişkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Cinsiyet ile ilişkisi incelendiğinde affetme alt ölçeklerinin farklılaşmasından dolayı anlamlı bir fark olmadığı, erkeklerin kendini affetme puanlarının, kadınların ise başkasını ve durumu affetme puanlarının anlamlı olarak yüksek çıktığı saptanmıştır. Ruminasyon ve demografik verilerin ilişkilerine bakıldığında ise, yaş ve ruminasyon arasında negatif yönde bir ilişki olduğu, cinsiyet rolleri ile ilişkisinde kadınların ruminasyon eğilimlerinin, erkeklere oranla daha yüksek olduğu, medeni durum ve çalışma durumu ile ilgili anlamlı bir ilişkisi bulunmadığı, din ile ilişkisinde ise beklenenin aksine negatif yönde ilişkisi olduğu saptanmıştır. Affetme ve ruminasyonun, depresyon ve anksiyete ile ilişkilerine bakıldığında ise, ruminasyonun depresyon ve anksiyete ile pozitif yönde, affetmenin ise negatif yönde ilişkide olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between anxiety and depression levels, forgiveness and rumination in individuals between 18 and 30 years. In this context, forgiveness and rumination levels were examined according to socio-demographic information, and their relationships with depression and anxiety were tried to be revealed. The research group consists of 765 individuals aged between 18-30, recruited through convenience sampling method. 565 of the participants (73.9%) were female, 192 (25.1%) were male, and 8 (1%) were from other gender identities. Socio-demographic Information Form, Beck's Depression Inventory (BDI), Beck's Anxiety Inventory (BAI), Heartland Forgiveness Scale (HAS) and The Ruminative Thought Style Questionnaire (RTSQ), were used in the study. Statistical analyses were made using SPSS 21.0 IBM package program. The results have shown that there is a negative relationship between forgiveness and rumination levels. Considering the relationship between forgiveness and demographic data, it is concluded that forgiveness does not have a significant correlation with age, religion, marital status, and employment status. There has been no significant relationship found between participants' gender and forgiveness score overall; however, men scored higher on Forgiveness of Self Subscale while women scored higher on Forgiveness of Situations and Forgiveness of Others Subscale. Examining the relationship between rumination levels and demographic information, there is a negative relationship with age, while marital and employment status didn't predict rumination levels of participants. Furthermore, women's rumination levels were higher than men in relation to gender roles, and religiosity was found to have a negative relationship with rumination leves which was contrary to what had been predicted. Finally, examining the relationship between forgiveness and rumination with depression and anxiety, it was concluded that rumination was positively correlated with depression and anxiety, and negatively correlated with forgiveness.