قصة عزير في القران الكريم
Kur'an'ı Kerim'e göre Üzeyir kıssası
- Tez No: 741397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMETULLAH ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Üzeyr, Kur'an, Kıssa, Yahudiler, Tevrat, Uzair, Qur'an, story, Jews, Torah
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Üzeyr kıssası Kur'an'da zikredilmiş bir kıssadır. Bazı müfessirler tefsirlerinde Üzeyr'in başından geçen birbiriyle alakalı ya da alakasız olayların ele almış olmalarına rağmen konu tam olarak vuzuha kavuşturmuş değildir. Bu sebeple ilgi kıssayı bütün boyutlarıyla, Üzeyrin açık veya örtük şekilde bahsedildiği ayetlerin Tefsir, Hadis,İslâm Tarihi kaynaklarında yer verilen bilgilerin çerçevesinde ele alınması gerekliydi. Bu çalışmanın amacına ulaşması adına konu; Ezra ve kitapları, Tevrat, Yahudi tarihi ve diğer dini kitaplar ışığında incelenmiştir. Ayrıca olaylardan yola çıkılarak varılan neticeler tahlil edilmiş ve birbirini takip eden üç bölümde karşılaştırılmalar yapılmıştır. Üzeyr kıssası tek bir kişinin anlatıldığı yada bir topluluktan bahsedilen bir kıssa şeklinde sıradan bir konu olarak görülmemelidir. Zira bu kıssa başlarına gelen musibetler ile yaptıklarının sonuçlarını beğenmeyip bunu Allah'a yalan isnad eden müfteri bir toplumun anlatıldığı bir kıssadır. Diğer bir husus ise Yahudi kaynaklarında geçen Rahip Ezra ile Kur'an'dan bahsedilen Üzyer arasında bir ilişki yoktur. Öte yandan Üzeyr'in Peygamber olduğuna dair hiçbir metin ya da başka bir delil de yoktur.
Özet (Çeviri)
Uzair was mentioned in the Noble Qur'an, and some commentators, in the context of their interpretation of the verses in which Uzair was mentioned, went on to mention some reports about him, which overlap or differ, or are referred to in passing, which prevents a full knowledge of the story of Uzair, and a full realization of its importance and impact as well as his personality and identity. In order to study this story in all its dimensions, it was necessary to trace and study all the reports in the books of interpretation, the Hadith of the Prophet, and Islamic history, and above all the verses in which Uzair was mentioned verbally or implicitly. In order for this study to reach its ultimate goal, I studied the reports of Erza and his Books in the Torah, and in the books of Jewish religion and history. Accordingly I analyzed the reports that I gathered, and compared them in three successive chapters. The story of Uzair was not the story of a single man, but rather the story of a people who told lies about God Almighty, so He made clear to us their sayings and reports, and the consequences of their actions and slander against God. Most likely, Uzair himself is not Ezra, and the righteous Uzair is not Ezra who distorted the Torah, and there is no text or evidence of his prophethood.